На дві третини вкрите зеленим килимом густих лісів і непрохідними болотами волинське Полісся не може похвалитися високою врожайністю зернових. Через прохолодний клімат і вологі піщані грунти пшениця родить щонайбільше по 22—25 центнерів з гектара. Тому дедалі популярнішою культурою тут стає так звана поліська пшениця — тритикале.

Нині на Волині озиме тритикале — гібрид, який поєднав у собі кращі спадкові якості пшениці і жита — достигає на площі дванадцять з половиною тисяч гектарів. Найбільше посіяно у Володимир-Волинському, Ратнівському, Рожищенському, Любешівському районах. Культура стабільно дає по 45—50 центнерів на круг. Торік фермер з Володимир-Волинського району Євген Колач зібрав по 113 центнерів озимого тритикале. До слова, нещодавно вітчизняні селекціонери вперше у світі вивели пшенично-ячмінне тритикале, яке дає по 80—140 центнерів зерна з гектара.

— Ця культура ніби спеціально адаптована під кліматичні умови Волині, — зазначає керівник ТзОВ «Світанок» Рожищенського району Андрій Максимов, який цьогоріч засіяв тритикале 200 гектарів угідь. — Вона стійко переносить зиму й посуху, не боїться надмірної вологості. Озиме тритикале невибагливе до грунту, має в колосках більше зерен, аніж пшениця і жито. Та й урожайність вдвічі вища. А головне — затрати на вирощування і догляд значно менші. Зерно саме бореться з хворобами, тож посіви обробляють лише гербіцидами, щоб уникнути забур’янення.

Тритикале використовують як продовольчу і фуражну культуру. Борошно з нього містить більше білка, клітковини й безазотистих речовин, аніж пшеничне. Культура має вдвічі більше цукру, ніж жито. Тому її охоче беруть переробні підприємства для виготовлення пива і спирту. А тутешні тваринницькі ферми і птахофабрики відгодовують злаками худобу і птицю. У цих господарствах майже на 20 відсотків вищі надої. Зважаючи на ці переваги, спеціалісти-аграрники краю радять хліборобам Поліської і перехідної зон Волині розширити посіви більш продуктивної культури — озимого тритикале. Тим паче що ціна на поліську пшеницю, як і попит на неї, рік у рік зростає.

Волинська область.