Ужгород після цьогорічних виборів потрапив у невизначену ситуацію. Один з кандидатів на міського голову Сергій Ратушняк балотувався також і в народні депутати, здобувши переконливу перемогу в обох «номінаціях». Нині він працює у парламенті України, а місто фактично залишається «безголовим». Повторні вибори міського голови призначено на 8 вересня.

Обласні видання рясніють публікаціями про непорозуміння, які раз у раз виникають між виконкомом та міськрадою. А тим часом у місті, яке називають європейським, вибоїни на його вулицях глибшають день у день, а міський бюджет уже давно став решетом. Замість планованих 4,5 мільйона гривень надійшло до нього лише 1,5 мільйона. Вперше за багато років Ужгород почав боргувати зарплату бюджетникам. Тривожить і підготовка міста до зими, яка не за горами.

— Важливими джерелами формування фонду розвитку міста є продаж майна та земельних ділянок, — каже заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Володимир Бобков. — Не таїна, що краще майно та вигідніші ділянки землі вже продано раніше. Залишилося кілька об’єктів комунальної власності, зокрема кінотеатр «Ужгород» та готель з однойменною назвою. Кінотеатр потребує капітального ремонту, а отже, й чималих коштів. Знайшовся інвестор, згодний вкласти мільйон доларів, щоб довести кінотеатр до пуття без зміни його профілю. Але пропозицію виконкому виставити кінотеатр на продаж депутати відхилили. Те саме і з готелем «Ужгород», де частка комунального майна становить сімдесят відсотків. Більшість депутатів керуються цілком зрозумілим принципом: прийде новий голова, з його участю ці важливі питання й вирішувати.

З цих міркувань не погодилися депутати і з податковими пільгами на землю підприємствам, які працюють на місто. Насамперед — будівельники та харчовики. Тим часом вибори голови коштуватимуть місту більш як сто тисяч гривень.

— На це кошти будуть?

— Двадцять тисяч залишилося від минулих виборів, решту змушені викроїти з непередбачуваних видатків. А це означає, що навіть у разі стихійного лиха місто зостанеться без грошей.

Новообраному міському голові доведеться непросто. Хоч би хто сів у це крісло, працюватиме в авральному режимі. Та попри це, охочих покерувати багато. Ужгородська міська територіальна виборча комісія зареєструвала 14 претендентів на міського голову в Ужгороді.

...Подібна ситуація склалася і в другому за величиною місті Закарпаття — Мукачевому, де вибори і до Верховної Ради України, і на посаду міського голови виграв Віктор Балога.

— Прецедентів не було б за умови, якби вибори не відбувалися одночасно до Верховної Ради України та до місцевих рад, — вважає депутат Ужгородської міської ради Тібор Зомбор. — Хіба не було відомо законодавцеві, що кандидат, котрий набере більшість голосів виборців і туди, і сюди, віддасть перевагу роботі в парламенті? Керувалися нібито добрими намірами зекономити кошти. А вийшло, що з латаного-перелатаного місцевого бюджету подекуди треба фінансувати нову виборчу кампанію. Хочеться, щоб на все це зважили народні депутати, працюючи над удосконаленням виборчого законодавства в Україні.

Закарпатська область.