Сучасний лікар Олег Торсунов, оволодіваючи давніми знаннями, допомагає людям самим долати свої недуги. Диплом про закінчення Самарського медінституту став для нього лише відправною точкою в пізнанні. Опанувавши голковколювання, акупунктуру, він продовжував вивчати різні системи медицини, і шукав ту «свою», найефективнішу, все одно традиційну чи ні.

І знайшов — у Індії, де проводить вісім місяців на рік, черпаючи інформацію із джерел — Вед — священних писань на санскритській мові. Мало хто має уявлення про Аюрведу. А тим часом це не лише наука лікування, а й найдавніше знання про Всесвіт, що вчить, як правильно жити, не зашкоджуючи своєму здоров’ю. У Вріндавані він оволодів літорефлексотерапією —лікуванням камінням і мінералами, що допомагає практично від усіх хронічних захворювань. Але, наполягає О. Торсунов, поки людина не перегляне свої погляди, ставлення до себе і близьких, до природи, лікуй хоч камінням, хоч таблетками, хоч травами —однаково не вилікуєш. Веди кажуть, що лікар, який не вчить здоровому способу життя, просто використовує механічні засоби впливу на організм. Тим самим обманюючи хворого, тимчасово даючи йому полегшення. Тому перед тим, як розпочати діагностику та лікування, Олег Торсунов їздить з лекціями різними містами. Нині він завершує цикл лекцій у Києві. Ми поставили йому кілька запитань після лекції.

— Олеже Геннадієвичу, ці східні таємниці — чи підходять вони нашим людям?

— Не можна стверджувати, що ведична культура — суто індійська. Насправді вона існувала більш як дві тисячі років тому і на теренах України, про що кажуть і ваші науковці. «Язичницька» — вона і є «ведична». Веди закликають поклонятися Богові, але в давнину люди, які жадали швидких результатів для себе, почали поклоніння напівбогам. На зміну прийшло прогресивне християнство. Але залишилися атрибути ведичних свят — коляда, хороводи, стрибання через ритуальне багаття. Приблизно 40% санскритських слів збігаються з українськими та російськими.

До спадщини цієї цивілізації, на жаль, свого часу поставилися несерйозно і лише нині починають дослідження глибокого пласта цих знань.

— А яке при цьому ваше ставлення до православної церкви?

— Не можу сказати, що в мене є певна віра. Я просто вірю, що Бог є. Але в мене добре ставлення до всіх віруючих. Вважаю, люди, які визнають можливість вірити в Бога, мають тверезу свідомість. А ті, хто вважає, що саме їхня секта — єдиний спосіб досягнення істини, зневажаючи решту, створюють передумови до конфронтації.

— Де простій людині шукати істину?

— Часто безконтрольний розум, який хапає інформацію звідусіль і не знає, де істина, де брехня, породжує занепокоєння. Людина в житті має керуватися якимось перевіреним джерелом. У Ведах записано: слід вивчати те, що не підлягає сумніву. Люди мають безліч проблем. і Веди кажуть, що причина — у відсутності істинного знання. Тому людина, яка вивчає справжнє знання, приховане в священних текстах, стає, врешті-решт, щасливою і умиротвореною. Є багато мудрих напрямів, слід обрати те, що до душі. Хтось схильний сповідувати християнство, хтось — мусульманство або іудаїзм. Усі ці релігії ідуть від Бога. В розділі Вед, які містять пророцтва, сказано про багато духовних течій. Людині достатньо прийняти одну з істинних релігій і, безперечно, якщо вона будуватиме свої взаємостосунки з Богом, то провидіння завжди буде на її боці. Веди кажуть: якщо в людини виникає сильне бажання мати джерело істинного знання і духовного вчителя, то з божественної волі вона одержує таку можливість.

— Що таке хвороба і як з нею боротися?

— Хвороби виникають через те, що ми колись неправильно чинили в своєму житті, що фіксується в тонкому тілі. І в людини змінюється природа сприйняття світу, вона втрачає відчуття щастя. Якою мірою ви сьогодні внутрішньо щасливі, такою мірою ви й здорові. Тому насамперед смиренно прийміть хворобу як покарання або випробування. Згідно з Ведами, окрім грубого існує ще й тонке тіло, яке мало кому дано побачити безпосередньо. Воно має глибшу природу, і тому енергія рухається, а ми не помічаємо, але буває відчуття, начебто «мурашки бігають». Людина в тонкому плані схожа на картину зі злиттям різних барв. Кожне почуття дає своє забарвлення випромінювання на аурі.

— Який зв’язок наших думок із станом організму?

— Постійні думи про можливі труднощі спричиняють хвороби печінки, легенів. Від дратівливості, суєти постраждають бронхи, носоглотка. Від психічного натиску, невміння відпочивати виникають хвороби трахеї, шлунка. Алергія походить від сильного неспокою, метушливості. Конфліктний настрій призводить до захворювання серця. Коли воно починає боліти, спробуйте пригадати кохану людину, доброго друга. Слід критично ставитися до своєї справедливості і чужої несправедливості. Якщо ви запальні та брутальні, це призводить до хвороби печінки і жовчного міхура. За відчуття приниженої гідності страждають підшлункова залоза і серце. У цьому випадку знайдіть позитивні риси характеру у вашого кривдника і вчіться ставитися до себе з гумором. Паніка, відраза до людей спричиняють захворювання кишечнику. Вам потрібно подумки пригадати людину, яка спокійно ставиться до всього, і наслідувати її. Якщо ви надто відлюднені, похмурі, недоброзичливі, маєте тяжкі думки, можете одержати хвороби нирок та гіпертонію. Намагайтеся почуватися розкутіше, розкритися, уникнути внутрішнього діалогу. Необхідно працювати з любов’ю, а не з бажанням заробити більше грошей. Невміння відпочивати позначається на гормональних функціях, імунітеті. Жадібність збільшує кількість певних гормонів, що порушують обмін речовин. Образливість спричиняє поліартрит. У вразливої людини думка знерухоміє, і суглоби також. Вона не може ні про що думати, окрім як про суб’єкт своєї образи. Гіпотонія виникає від песимізму, пригніченості, апатії, невпевненості в собі. Порушення режиму сну також призводить до проблем з тиском. Що пізніше лягаєте, то він у вас вищий, що пізніше прокидаєтеся, то нижчий. Від невміння розслабитися також розвивається гіпертонія. Коли під відпочинком розуміти лише сон, то його поступово позбавляєшся. Насправді людина відпочиває за допомогою радісної праці, після якої вона міцно спить. Облисіння виникає від перенапруги, коли людина надмірно віддає свою енергію. Безвихідь, самотність, зневіра в житті, почуття вини, а також брехня породжують потребу в алкоголі. Балакучість поступово призводить до нервового виснаження. Намагайтеся знайти собі серйозного співрозмовника. Нікого не обговорюйте, а надто політиків, акторів, співаків — переймаєте їхні погані якості. Ні з ким не говоріть довго про політику, гроші — це призводить до сильного забруднення свідомості. Якщо відчуття краси природи і людей зблідло, бийте на сполох: ви позбавилися джерела здоров’я і виснаження організму неминуче. Привертання своєї уваги до одягу, меблів, порядку в квартирі, поведінки знайомих, пліток — значно руйнує здоров’я. Ліпше тренуйте здатність думати про високе, свої захоплення, мистецтво, радісні події, духовне.