На думку чемпіона регати, у цьому приховано сенс змагань з парусного спорту, що відбулися в Одесі.
Георгій Андріжієвський, 36-річний капітан одеської яхти «Маестро», абсолютної переможниці регати «Кубок портів», яка зібрала 231 яхтсмена з України та Росії, вважає найважливішим результатом змагань підготовку резерву українського парусного спорту. Це одна з причин, чому Георгій, у минулому член збірної України та СРСР, вирішив узяти до свого екіпажу юнгою 13-річного Артема Чулюкіна, для якого потрапити до екіпажу легендарної яхти — велика удача.
«Маестро» традиційно максимально високо встановлює планку будь-яких змагань в Україні, в яких бере участь. Сама яхта, створена провідним конструктором, новозеландцем Брюсом Фарром, одразу стала переможницею чемпіонату світу у своєму класі. Одеський морський торговий порт, який завжди культивував парусний спорт, ураз зібрав п’ятизначну суму доларів і купив красуню. Одесити Олег Чижов, Сергій Черв’яков, Георгій Андріжієвський та Олександр Нечипорук, котрі в різний час виступали за збірну країни, разом зі своїми земляками вкотре прославили Одесу, випередивши на «Маестро» понад 200 екіпажів у регаті «Колумб-500». Це міжнародний проект, присвячений п’ятсотліттю відкриття Америки Христофором Колумбом, з маршрутом: Генуя (Італія) — Кадис (Іспанія) — Лас-Пальмас (Канарські острови) — Сан Хуан (о. Пуерто-Рико) — Нью-Йорк (США) — Бостон (CША) — Ліверпуль (Велика Британія). Найвищу нагороду «Кубок Колумба» вручив екіпажеві яхти король Іспанії Хуан Карлос.
Зв’язок незвичайної історії чудової яхти із, здавалося б, місцевими змаганнями символічний для тих, хто знає, що «зіркова» команда «Маестро» продовжує задавати тон уже не тільки на гоночній дистанції.
Відомий гонщик в олімпійському класі «Торнадо» Олег Чижов, нині головний суддя «Кубка портів», у сімдесяті роки, залишивши кар’єру спортсмена, привів до збірної країни нинішнього директора Одеського яхт-клубу, одного із організаторів змагань Сергія Черв’якова і капітана «Маестро» Георгія Андріжієвського. Останній, за підтримки тренера та товариша по команді, має на меті зробити з юнги Артема Чулюкіна моряка та гонщика. А головне — розвинути якості хорошої, надійної людини. На «Маестро» це ціниться значно вище за інші необхідні властивості з часів походу до Америки за славою.
«Якщо ти чогось не знаєш, у човні тебе навчать. Не встигаєш — підстрахують. Настане час, навчатимеш і страхуватимеш ти». Поки що юнги Артема Чулюкіна стосується лише перша частина цього правила.