У поліських районах Рівненщини повертаються до вирощування традиційних для цієї зони технічних культур: картоплі, хмелю, льону. І мають від цього зиск. Ось і приватне сільськогосподарське підприємство «Світанок», що в селі Деражне Костопільського району, до своєї традиційної спеціалізації — вирощування насіннєвої картоплі — віднедавна додало ще й льонарство.
— Торік у «Світанку» посіяли 112 гектарів льону, одержали по 11,6 центнера волокна з гектара та 3,8 центнера насіння цієї культури, — розповідає голова Костопільської районної ради Станіслав Шульган, який до обрання на посаду багато років пропрацював у сільському господарстві, очолював районне управління сільського господарства. — Одержали 35 тисяч гривень чистого прибутку. До того ж частину трести переробили на власному льонопереробному міні-заводі. Не було проблем зі збутом — волокно реалізували на Рівненський льонокомбінат.
Цьогоріч господарство розширило площі під льоном до 132 гектарів. Керівник «Світанку» Петро Чернецький у такий спосіб і вирішує економічні проблеми, і дає людям нові робочі місця.
— Потреба в державній підтримці розвитку льонарства назріла давно, — каже Станіслав Шульган. — Ми б раді на місцевому рівні підтримати льоновиробників, але районний бюджет для цього закуций. Та й розписаний він по формулі з Києва, від якої ми не маємо права відступити на жодний крок.
На прикладі «Світанку», якого для відродження льонарства заохотили кредитом — насінням, видно, що справа варта підтримки. Схоже, і держава починає це розуміти, бо льоновиробникам виділяє майже 400 гривень кредитів з розрахунку на гектар посівів. Звісно, недостатньо. Та хоч щось для початку.
Рівненська область.