За прогнозами, Луганщина буде з хлібом. Хоча сприятливим для одержання гарного врожаю нинішній рік назвати важко: з 6 квітня до 25 травня не випало жодного міліметра опадів. Та запланований мільйон тонн збіжжя регіон збере і вдруге за останні 12 років забезпечить себе продовольчим зерном. Середня врожайність — до 24 центнерів з гектара. В окремих господарствах, як, скажімо, у свердловській агрофірмі «Должанська» збирають і по 50 центнерів на круг.
Такий результат для зони ризикованого землеробства, до якої належить Луганщина, вважають непоганим. Прогнози, звичайно, радують. Та головне — прийшло розуміння, що успіх сільськогосподарського виробництва не завжди залежить від сприятливих погодних умов. Важливу роль відіграє точне дотримання агротехнології. За словами заступника голови облдержадміністрації Юрія Махортова, починаючи з 2000 року, область приділяє багато уваги створенню власного насіннєвого фонду і вже другий рік поспіль засіває лани районованими сортами пшениці, що, у свою чергу, позначається на врожайності. Коротше, раніше засівали сміттям — сміття і одержували. Наявність посівного матеріалу дала змогу розширити зерновий клин. У цьому році площі під колосковими збільшено на 90 тисяч гектарів.
— Тим господарствам, які строго дотримуються технологій, культури землеробства, — констатує Юрій Махортов, — ані морози, ані посуха не страшні, тому навіть у нинішньому, не надто сприятливому, році тут отримано гарний врожай. А там, де ставлення до землеробства не змінилося, збирають сьогодні у кращому випадку по 15 центнерів з гектара.
Хоча диктатура технології знімає не всі питання.
Приміром, керівника агрофірми «Должанська» —передового господарства області — Григорія Ковтуна передусім непокоять ціни на зерно.
— Нам вигідно, — розмірковує він, — щоб вартість тонни пшениці не спускалася нижче за 500 гривень. Тоді повністю розрахуємося за «Джона Діра», отриманого за лізингом сім років тому, і придбаємо ще один сучасний комбайн.
Про ціну веде мову й Анатолій Лобунець — керівник АТЗТ «Батьківщина». Торік господарство зібрало чотири тисячі тонн збіжжя, а цього року планує отримати до 5,5 тисячі тонн. Якщо вдасться реалізувати хліб по 550 гривень за тонну, господарство зможе розрахуватися з боргами і вкласти гроші у розвиток виробництва.
До речі, наявність власного зерна дає змогу вже не вивозити кошти за межі області, як було раніше. Щороку, приміром, на закупівлю продовольчого зерна в інших регіонах України та в країнах СНД Луганщина витрачала по 150 мільйонів гривень. Тепер ці кошти працюватимуть на розвиток економіки сільського господарства. Тим більше, що на площах «Луганськтепловоза», можливо, розпочнуть складання комбайнів «Дон». Принаймні домовленості про створення такого виробництва в Луганській області з керівництвом «Ростсільмашу» вже досягнуто.
Луганська область.