Європейська організація експертів, що борються проти расизму та нетерпимості, у своєму звіті критикує Латвію за те, що майже чверть її мешканців не має громадянства жодної країни. Серед латвійських українців таких 8 із 10.
За оцінками європейських експертів, у Латвії існує серйозний ризик витіснення національних меншин із сфери суспільного життя, їх маргіналізації та позбавлення можливості впливати на ухвалювані в державі рішення. Констатовано також, що Рига не дослухалася до неодноразових рекомендацій ратифікувати Рамочну конвенцію з прав нацменшин та Європейську Хартію регіональних мов. Як і те, що латвійські закони не ставлять серйозних перешкод діяльності расистів та ксенофобів.
Експерти рекомендують прискорити натуралізацію негромадян, докласти значно більше зусиль до організації вивчення ними латиської мови. До законів потрібно ввести антидискримінаційні норми, а також запровадити жорсткіші норми відповідальності за прояви расизму та національної нетерпимості.
МЗС Латвії опублікувало прес-реліз, у якому, не заперечуючи критику по суті, наголосило, що деякі питання вже неактуальні, бо їх розв’язано. Проте латвійський парламентарій, член об’єднаного комітету Сейму та Європарламенту Мирослав Митрофанов заявив «ГУ»:
— Ми, як представники опозиції, не раз вказували на досі не розв’язані проблеми нацменшин. Однак владні структури нічого не хотіли чути. І от дочекалися, поки їх «відшмагала» Рада Європи. Насправді ж становище ще гірше, ніж уявляють собі євроексперти. Діалогу між владою і «російськомовними» практично нема. Наші аргументи у сфері освіти взагалі не беруть до уваги. Навіть у Фонді інтеграції не знайшлося місця представникам авторитетних організацій нацменшин. Тож експертам Ради Європи ще довго доведеться займатися нашою країною.
Як приклад витіснення нацменшин із держструктур М. Митрофанов навів такий факт: із 250 латиських суддів лише 4 — нелатиші, хоча останні становлять 43% усього населення. Він вважає, що «некорінні» на держслужбі збереглися тільки в поліції на низьких посадах и як наглядачі у в’язницях.
 
Рига.