Президенту України Л. Кучмі
Вельмишановний Леоніде Даниловичу!
Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи вкрай стурбований напруженою ситуацією, пов’язаною з фінансуванням програм з мінімізації наслідків Чорнобильської катастрофи.
Із загальної суми асигнувань, передбачених на шість місяців 2002 року, в повному обсязі фінансуються лише пільги і компенсації постраждалим, усі інші фінансуються частково, а саме:
державні капітальні вкладення на реалізацію Чорнобильської будівельної програми профінансовано на 30,2 відсотка (недофінансовано — 18,5 млн. грн.);
забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, — на 33,4 відсотка (недофінансовано — 7,3 млн. грн.);
комплексне медико-санітарне забезпечення громадян —лише на 8,4 відсотка (недофінансовано — 31,2 млн. грн.);
наукове забезпечення робіт та інформаційні системи —на 13,1 відсотка (недофінансовано — 4,9 млн. грн.);
радіологічний захист населення та екологічне оздоровлення території — на 9,34 відсотка (недофінансовано — 4,9 млн. грн.);
будівництво пускового комплексу «Вектор» — на 55,6 відсотка (недофінансовано — 2,4 млн. грн.).
Отже, в І та ІІ кварталах поточного року роботи і заходи, пов’язані з подоланням наслідків Чорнобильської катастрофи, недофінансовані на 79,12 млн. гривень.
Незважаючи на рекомендації Верховної Ради України, прийняті Постановою «Про інформацію Кабінету Міністрів України про виконання Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», від 7 березня 2002 року № 3117-ІІІ, на цей час Міністерству України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи не повернуті недофінансовані в ІV кварталі минулого року видатки у сумі 42,2 млн. грн., а саме: державні капітальні вкладення — 19,4 млн. грн., забезпечення житлом громадян — 1,6 млн. грн., витрати на забезпечення робіт у зоні відчуження — 10,6 млн. грн., інші цільові програми — 10,6 млн. гривень.
Відповідно до доведеного Міністерством фінансів України помісячного розпису асигнувань загального фонду Державного бюджету на 2002 рік, на фінансування об’єктів, що споруджуються за Чорнобильською будівельною програмою, в січні—червні поточного року потрібно було направити 26,5 млн. гривень. Станом на 01.07.02 р. профінансовано лише 8,0 млн. грн., що становить 30,2 відсотка.
Внаслідок незадовільного фінансування зірвано введення в дію лікувального корпусу на 80 ліжок Брацлавської лікарні Немирівського району Вінницької області, поліклініки на 300 відвідувань за зміну центральної районної лікарні в смт Лугани Житомирської області, лабораторного корпусу обласного онкодиспансеру в Києві, поліклініки на 150 відвідувань за зміну з лікарнею на 60 ліжок у смт Клесові Сарненського району Рівненської області, діагностичного корпусу лікарні в Городні Чернігівської області, а також житла для переселення громадян із зони безумовного (обов’язкового) відселення Житомирської області. Із запланованих до вводу 15,98 тис. кв. м житла введено тільки 2,3 тис. кв. метрів. Фінансування будівництва інших житлових об’єктів ще не розпочато.
Для забезпечення житлом громадян, які гостро його потребують, потрібно майже 215 млн. грн., однак Державним бюджетом на 2002 рік передбачено тільки 20 млн. грн., а профінансовано лише 3 млн. 678 тис. гривень.
Незадовільне фінансування за напрямом «Комплексне медико-санітарне забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» створило умови, за яких ненадання медичної допомоги загрожує життю хворих.
Так, Державним бюджетом України на 2002 рік за напрямом «Комплексне медико-санітарне забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» передбачено 54 млн. 390 тис. гривень. Станом на 01.07.02 р. фактично профінансовано 3 млн. 152 тис. грн., або 0,9 відсотка із передбачених на шість місяців поточного року 34 млн. гривень.
Фінансування програм протирадіаційного захисту населення здійснюється за двома напрямами кодів програмної класифікації видатків Держбюджету на 2002 рік: «Радіологічний захист населення та екологічне оздоровлення території, що зазнала радіоактивного забруднення» та «Виконання робіт у сфері поводження з радіоактивними відходами неядерного циклу та ліквідація радіаційних аварій». На фінансування заходів за напрямом «Радіологічний захист населення та екологічне оздоровлення території, що зазнала радіоактивного забруднення» передбачено видатки з державного бюджету на перше півріччя поточного року в розмірі 5200 тис. грн., з яких профінансовано 305 тис. грн., що становить 6,7 відсотка від запланованих видатків, а за напрямом «Виконання робіт у сфері поводження з радіоактивними відходами неядерного циклу та ліквідація радіаційних аварій» передбачено 4786 тис. грн., з яких профінансовано 1595,8 тис. грн., що становить 33,3 відсотка від запланованих видатків на перше півріччя поточного року.
Розміри фактичного фінансування обумовлені тим, що роботи із зазначених напрямів не увійшли до складу захищених статей видатків загального фонду держбюджету за економічною структурою видатків.
У зв’язку з вищевикладеним на підприємствах, в організаціях та установах, які задіяно на виконанні робіт, пов’язаних з протирадіаційним захистом населення, виникла заборгованість із заробітної плати у розмірі 1695,8 тис. гривень. Здійснення комплексу протирадіаційних заходів є необхідним і надзвичайно важливим елементом системи всебічного захисту населення від негативного впливу іонізуючого випромінювання, тому потребує виділення 8000 тис. грн. на вищезазначені цілі.
Враховуючи вищевикладене, комітет просить:
— доручити Мінфіну в повному обсязі провадити фінансування поточних видатків;
— профінансувати недофінансовані видатки минулого року в сумі 42,2 млн. гривень;
— під час формування Державного бюджету України на 2003 рік передбачити кошти у сумі 215 млн. грн. для забезпечення житлом сімей, які гостро потребують його.
З щирою повагою, Іван РІЗАК, голова комітету.