Житомирщина належить до тих регіонів України, де проблема дефіциту йоду стоїть дуже гостро. Та особливої уваги їй не приділяли. Це вилізло боком після аварії на ЧАЕС. Згадайте, тоді за кордоном, за сотні кілометрів від Чорнобиля, люди ковтали для профілактики спеціальні таблетки, що містили йод. А нас заспокоювали: нічого, мовляв, страшного. Через деякий час — спалах захворювань на рак щитовидної залози. Причому навіть у дітей, з чим медики раніше взагалі не стикалися. А все дуже просто. Радіоактивна хмара, що вилетіла тоді з реактора й накрила Житомирщину та деякі інші області, містила в собі чимало небезпечних ізотопів йоду. Час розпаду їх невеликий. Але його вистачило для того, щоб організм встиг замість «справжнього» йоду, якого йому так бракувало, нахапатися «чорнобильського»...

Утім, медики краще за інших розуміють, що до історії з ЧАЕС проблема дефіциту йоду не зводиться. Бо вона вічна, властива для багатьох країн. А в нас останнім часом загострилася ще й тому, що значно змінився раціон. Згадайте, скільки морської риби та інших морепродуктів споживав раніше пересічний українець. А скільки випадає на його долю тепер? Сало, олія та картопля, що стали для багатьох основним харчем, щитовидку від біди не врятують. Навіть морська капуста, ціни на яку були просто смішні, тепер «кусається». А швидка втомлюваність, сонливість, можливо, будуть саме ознаками нестачі йоду.
— Якщо в магазині поряд лежатиме звичайне і йодоване молоко, я візьму те, що з добавкою йоду, — запевнив заступник начальника облуправління охорони здоров’я Анатолій Фом’юк. Він переконаний, що нестача йоду в організмі — бомба сповільненої дії. Особливо небезпечний його дефіцит для вагітних жінок: це є однією з причин кретинізму, народження дітей з низькою масою тіла, паралічами, глухотою, пов’язані з цим і викидені. Тобто дефіцит йоду діє на організм ще в материнській утробі. Впливає це і на розумову здатність дітей старшого віку, дорослих. А через кілька поколінь може стати причиною інтелектуального виродження нації.
Поширення хвороб щитовидної залози та інших вад здоров’я спонукало до невідкладних заходів. Тому ще торік у травні було прийнято постанову головного державного санітарного лікаря України. Одним із заходів стала заборона з 1 січня цього року продажу нейодованої солі.
— Але це не дає стовідсоткового ефекту, бо сіль неоднорідно поглинає йод, — зауважив Анатолій Фом’юк. — Крім того, її треба додавати вже після приготування їжі, бо під дією високої температури йод втрачається. А ще — в їжі обов’язково мають бути білки чи білкові добавки, інакше йод не засвоюється.
Та в чому новизна продукції АТЗТ «Фаворит», де виробляють ці молокопродукти? Перед пастеризацією чи сквашуванням молока додають жовтуватий порошок. Потрібен він у мізерній кількості — всього два з половиною грами на тонну. Понад 90 відсотків того порошку — звичайний казеїн. Решта — особлива сполука йоду з білком. Але цього вистачає, щоб пакетиком молока чи кефіру задовольнити добову потребу організму в йоді. Причому ні за смаком, ні за кольором йодовані молочні продукти нічим не відрізняються від звичайних.
— Йодказеїн зберігає свої властивості під час термічної обробки. Мікроелемент надходить в організм разом з білком, тому добре засвоюється. А якщо потреби в ньому немає, легко виводиться. Це важливо, бо для людини шкідливі і нестача, і надлишок йоду, — прокоментував переваги спеціальної молочної продукції Анатолій Фом’юк.
Залишається додати, що випускають новинки на колишньому міськмолокозаводі, який перед тим, як сюди прийшов з інвестиціями «Фаворит», був у такому стані, що його обладнання от-от могли здати на металобрухт.