17 березня в газеті було надруковано матеріал «Додатковий підробіток «з’їсть» заслужену пенсію», в якому роз’яснювалися положення нового порядку виплат пенсій.  А ввечері, 16 березня, глава правління Пенсійного фонду України Олексій ЗАРУДНИЙ (на знімку) надіслав до редакції відповіді на запитання, які ми поставили раніше. Між іншим, Олексій Зарудний зробив виняток саме нашій газеті, окремо жодному іншому виданню поки що таке інтерв’ю не давалося. Сьогодні наші читачі мають змогу ознайомитися з цим ексклюзивним матеріалом. Редакція газети сподівається на подальшу плідну роботу з Пенсійним фондом України для фахового та оперативного інформування читачів про зміни пенсійного законодавства та вибачається перед Олексієм Борисовичем за, можливо, надмірну наполегливість. Однак це було виключно в інтересах пересічних громадян.

На початку березня нинішнього року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення». 

— Олексію Борисовичу, побутує думка, що внаслідок прийняття згаданого закону буде істотно урізано пенсійні виплати багатьом пенсіонерам...
— Маю заспокоїти читачів «Голосу України» і закликати їх довіряти не чуткам, а оприлюдненим документам.
Якщо говорити коротко, то Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» (№213-VІІІ від 02.03.2015 р.) врегульовується кілька питань — порядок виплати пенсій працюючим пенсіонерам та порядок призначення пільгових і дострокових пенсій.
Загалом ухвалені парламентом зміни зачеплять пенсійне забезпечення щонайбільше 700 тисяч пенсіонерів із 12,5 мільйона, які мешкають нині в Україні і місяць у місяць, відповідно до графіка, отримують свої виплати. Березень у цьому сенсі не виняток.
— Що конкретно зміниться в пенсійному забезпеченні з 1 квітня 2015 року, коли набирають чинності норми закону №213-VІІІ?
— Я б виділив три блоки змін у пенсійному забезпеченні. Перший блок стосується виплати пенсій пенсіонерам, які працюють на «спеціальних» посадах. Вони мають визначитися — продовжувати після 1 квітня 2015 року працювати на «спецпосаді» та отримувати заробітну плату чи звільнитися з такої посади й отримувати пенсію.
Другий блок стосується порядку виплати пенсій іншим категоріям працюючих пенсіонерів. Передбачено, що в період роботи їм виплачується 85 відсотків призначеного розміру пенсії.
До того ж ця норма діє лише щодо тих пенсіонерів, чия пенсія перевищує 1,5 розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, — нині це 1423,5 гривні.
І, нарешті, третій блок нововведень — це зміна умов призначення пенсій на пільгових умовах та за вислугу років, зокрема, поетапне збільшення «пільгового» стажу для жінок у період з 2015-го по 2024 рік. Однак це тема окремої великої розмови.
— Робота на яких посадах буде підставою для припинення виплати пенсії?
— На посадах держслужбовців, суддів, прокурорів, народних депутатів, митників, податківців, посадових осіб органів місцевого самоврядування, журналістів державних та комунальних ЗМІ тощо — загалом відповідні зміни внесено до 14 спеціальних «пенсійних» законів. Ними передбачено, що в період роботи на посадах, що дають право на призначення спецпенсії, призначені пенсії не виплачуються до звільнення з роботи. До того ж не має значення вид пенсії та закон, згідно з яким її призначено.
Загалом ця норма стосуватиметься майже 11 тисяч осіб, які працюють на «спецпосадах». Ми її розглядаємо як черговий крок до уніфікації пенсійного законодавства та запровадження єдиних принципів пенсійного забезпечення для всіх категорій громадян
— Чи всім категоріям спецпенсіонерів, що працюють, буде припинено виплату пенсій?
— Законом визначено, що ця норма не поширюється на інвалідів І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи, учасників бойових дій, членів сімей загиблих або померлих військовослужбовців, учасників Антитерористичної операції. Ці люди і після 1 квітня на будь-якій роботі отримуватимуть призначену пенсію в повному обсязі.
А що стосується пенсіонерів-«науковців», які працюють на «спецпосадах», то вони зможуть одержувати 85 відсотків належної їм пенсії, обчисленої за загальними правилами.
— В якому розмірі буде виплачуватися пенсія після звільнення спецпенсіонера з роботи/посади, через яку виплату пенсії було припинено?
— У всіх випадках після звільнення з роботи, в тому числі зі «спецпосад», виплата пенсії поновлюється в повному обсязі, тобто в розмірі, встановленому до припинення виплати.
— А якщо працівника-пенсіонера переведено з посади, яка дає право на призначення спецпенсії, на посаду, яка не дає такого права?
— У такому разі він отримуватиме 85 відсотків призначеної пенсії, якщо вона, як я вже зазначав вище, перевищує півтора прожиткові мінімуми для непрацездатних осіб.
— Питання спецпенсій ми вже детально обговорили. А які новації запроваджуються в пенсійному забезпеченні інших категорій працюючих пенсіонерів?
— У період роботи працюючий пенсіонер отримує 85 відсотків призначеної пенсії, я про це вже казав. Згідно із законом №213-VІІІ, зазначена норма діятиме до 1 січня 2016 року і стосуватиметься 659 тисяч пенсіонерів, або 5,45 відсотка їх загальної чисельності.
Після звільнення з роботи, як і в разі звільнення із «спецпосад», виплата пенсії відновлюється в повному обсязі.
— А як бути, коли пенсія у працюючого пенсіонера зовсім невелика чи мінімальна?
— Якщо пенсія працюючого пенсіонера менш як півтора прожиткові мінімуми для непрацездатних (на сьогодні це — 1423,5 гривні), вона виплачується в повному обсязі. А якщо, приміром, пенсія становить 1500 гривень, то виплата здійснюється в розмірі не менш як 1423,5 гривні.
Як і в разі зі спецпенсіями, маємо ще деякі винятки. Норма закону про виплату 85 відсотків призначеної пенсії не поширюється на працюючих пенсіонерів із числа інвалідів 
І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи, учасників бойових дій, членів сімей військовослужбовців та пенсіонерів, пенсії яким призначено відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».
Тобто ці люди отримують пенсію в повному обсязі незалежно від розміру і факту роботи.
— У журналістських колах часто запитують: яка буде пенсійна виплата в людей, котрі на штатній посаді не працюють, однак отримують гонорари чи винагороди за художні твори?
— Законодавча норма про виплату пенсії працюючим пенсіонерам у розмірі 85 відсотків призначеної пенсії поширюється й на тих осіб, які виконують роботи чи надають послуги за цивільно-правовими договорами.
— Як здійснюватиметься повідомлення органів Пенсійного фонду про зміну посади та з якої дати (дати переведення чи наступного місяця) буде коригуватися виплата пенсії?
— Статус пенсіонера — працюючий чи непрацюючий — і, відповідно, розмір пенсії до виплати органи Пенсійного фонду України визначать за матеріалами пенсійних справ та даними системи персоніфікованого обліку внесків працівників. Надавати окремо документи в органи ПФ слід лише тим пенсіонерам, котрі вчасно не виконали передбачене законом зобов’язання протягом десяти днів поінформувати органи фонду про працевлаштування/звільнення з роботи.
Слід мати на увазі, що відомості на виплату пенсій формуються після 25 числа попереднього місяця. Тож коли спецпенсіонер повідомить управління Пенсійного фонду про своє звільнення, приміром, 31 березня, він не отримає пенсійної виплати у квітні. Зате в травні отримає кошти за два місяці — квітень і травень.
Якщо ж документи про звільнення з роботи спецпенсіонер подасть до фонду після 1 квітня, то виплата пенсії буде проведена в повному обсязі за весь період, коли пенсіонер уже не працював.
Щоб завершити розмову про припинення/відновлення виплати «спеціальних» пенсій, про всяк випадок скажу, що приховати факт роботи від Пенсійного фонду не вдасться. Його обов’язково буде встановлено за даними системи персоніфікованого обліку, але пізніше. Тоді надміру виплачену суму пенсії доведеться повертати.
— Олексію Борисовичу, наших читачів також цікавлять зміни в порядку призначення пенсій за віком на пільгових умовах (за списками №1 і №2).
— Із 01.04.2015 р. поетапно змінюється вік жінок, необхідний для призначення пенсій на пільгових умовах (див. таблицю). Цей процес відбуватиметься поступово протягом 10 років — кожного року на 6 місяців.
Ця зміна зумовлена необхідністю узгодити пільговий пенсійний вік жінок із загальним пенсійним віком для жінок, який поетапно змінюється, починаючи з 1 жовтня 2011 року, і з 1 квітня цього року становитиме вже 57 років.
Також поетапно — на 6 місяців за рік і також із 01.04.2015 р. — почне змінюватися загальний стаж роботи для призначення пенсій на пільгових умовах. Необхідна тривалість пільгового стажу залишається без змін.
Не приховуватиму, що такі зміни назріли не тільки з точки зору демографії й зростання тривалості життя, а й з погляду фінансового. Законодавством передбачено, що відшкодування коштів на виплату та доставку пільгових пенсій здійснюється Пенсійному фонду України за рахунок коштів підприємств. Проте частина підприємств зі шкідливими та важкими умовами праці на сьогодні вже не працює, частина — не сплачує відповідні кошти до Пенсійного фонду.
От і виходить, що з кожним роком обсяг проблем лише зростає. Станом на 01.03.2015 р. заборгованість підприємств з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій становить 7,7 мільярда гривень.
За фактом, виплата сум пільгових пенсій, за які Пенсійний фонд не отримав відшкодування, фактично здійснюється за рахунок всіх інших пенсіонерів, передусім із низькими пенсіями. Бо якби не було боргів перед фондом, можна було б і про збільшення розміру пенсій подумати.
— Які зміни відбудуться в порядку призначення пенсій за вислугу років (працівників авіації, залізничного транспорту, метрополітену, освіти)?
— Також із 01.04.2015 р. поетапно протягом 10 років на 6 місяців за рік змінюється тривалість загального стажу роботи, необхідного для призначення пенсії за вислугу років, а для окремих категорій працівників — необхідної вислуги років. Це стосується, зокрема, робітників локомотивних бригад, працівників на польових геологорозвідувальних роботах, робітників на лісозаготівлях і лісосплаві, плавскладу флоту, працівників освіти та охорони здоров’я, артистів та ін.
Однак ця норма не стосується людей, які на 1 квітня цього року вже мають стаж, необхідний для призначення пенсії за вислугу років, — 25 років.
Наприклад: вчитель, лікар, які на 1 квітня 2015 року відпрацювали по 25 років, зможуть у будь-який час після звільнення з роботи скористатися своїм правом та призначити пенсію за вислугу років.
Тобто зміни умов призначення пільгових пенсій та пенсій за вислугу років зачеплять лише нових пенсіонерів. Ідеться орієнтовно про 27,9 тисячі осіб, з яких 23,3 тисячі — жінки.
— Кабінет Міністрів України зобов’язаний подати до 1 червня 2015 року на розгляд Верховної Ради проект закону про призначення всіх пенсій, у тому числі спеціальних, на загальних підставах. У разі неподання в зазначений термін відповідного проекту закону з 1 червня 2015 року скасовуються норми щодо пенсійного забезпечення осіб, яким пенсії призначені відповідно до законів України «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про наукову і науково-технічну діяльність», «Про судоустрій та статус суддів» та ін. Що означатиме це для пенсіонерів, які отримують спецпенсії? Чи стосуватиметься скасування виплат спецпенсій лише майбутніх пенсіонерів чи й тих осіб, яким уже призначено пенсію?
— Давайте не забігати наперед і дочекаємося червня. Нині фахівцями Міністерства соціальної політики України, Пенсійного фонду, інших зацікавлених відомств ведеться робота щодо напрацювання проекту змін, спрямованих на уніфікацію норм пенсійного законодавства. Які будуть прийняті Верховною Радою рішення, сьогодні говорити зарано. Однак я переконаний, що вони будуть виважені, в тому числі й щодо раніше призначених пенсій.

Положення закону              Особи, на яких поширюється дія закону 

Вік виходу на пенсію     
жінок змінюється

із 45 років до 50 років           — жінки, які народилися після 01.04.1970 р.

                                            за списком №1 (перелік особливо шкідливих     
                                            та особливо важких професій та робіт     
                                            затверджено Кабінетом Міністрів України)

із 50 років до 55 років           — жінки, які народилися після 01.04.1965 р.     
                                            — за списком № 2 (перелік шкідливих та важких 

                                            професій і робіт затверджено     
                                            Кабінетом Міністрів України);     
                                           — трактористи-машиністи;     
                                           — доярки, свинарки;     
                                           — зайняті на вирощуванні тютюну;     
                                           — робітниці текстильного виробництва;     
                                           — водії міського пасажирського транспорту.