Вечірнє засідання 17 березня

Після консультацій парламентської коаліції з Президентом України було домовлено розглянути водночас і законопроекти про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, і законопроект про визнання частини територій Донбасу окупованими. Голова Верховної Ради Володимир Гройсман запропонував особливий порядок розгляду цих питань — включити до порядку денного законопроекти, внесені Президентом України як невідкладні, розглянути їх за скороченою процедурою і одразу прийняти рішення. Депутати голосуванням підтримали цю пропозицію.
Проект закону про внесення зміни до статті 10 Закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» (реєстр. № 2378) доповів представник Президента України у Верховній Раді Степан Кубів. Він наголосив, що цей закон спрямований на забезпечення демократичного проведення місцевих виборів та відновлення нормальної життєдіяльності територій. Ним передбачається, що особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донеччини та Луганщини діятиме лише з дня набуття повноважень органами місцевого самоврядування. Ще одне важливе положення цього закону, відзначив С. Кубів, — що позачергові місцеві вибори мають відбутися з обов’язковим врахуванням загальноприйнятих міжнародних стандартів та за участю міжнародних спостерігачів, щоб не допустити втручання у хід голосування бойовиків. Окрім того, у законі йдеться про відновлення на всій території Донбасу українського телерадіомовлення та обігу українських друкованих ЗМІ.
Під час обговорення більшість промовців, представників фракцій коаліції, підтримали президентські ініціативи. 
Голова Верховної Ради закликав депутатів проголосувати за законопроект про особливості здійснення місцевого самоврядування на Донбасі на певний період після проведення вільних виборів. При цьому В. Гройсман підкреслив, що не йдеться про окремий статус цих територій.
Депутати 256 голосами прийняли законопроект    № 2378 за основу та в цілому. Потім без обговорення парламент ухвалив решту питань із цього блоку: постанову «Про визначення окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, в яких запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування» (№ 2374), постанову про визнання окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей тимчасово окупованими територіями (№2396), постанову «Про схвалення звернення від імені України до Ради Безпеки ООН та Ради Європейського Союзу стосовно розгортання на території України міжнародної операції з підтримання миру і безпеки» (№ 2379).
Конституційною більшістю — 305 голосами — Верховна Рада схвалила рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2015 році для участі у багатонаціональних навчаннях, а 302 голосами прийняла постанову про Звернення Верховної Ради України до ООН, Європарламенту, ПАРЄ, ПА ОБСЄ про порушення прав і свобод людини в Автономній Республіці Крим (№ 2260).

Дослівно 

Голова Верховної Ради України Володимир ГРОЙСМАН:
— Жодного окремого статусу, жодних інших органів, які не передбачені в Конституції України, там немає. Ми визначаємо території не для державного кордону, тому що державний кордон у нас є єдиний, і ми будемо за нього боротись, і ми переможемо разом з усім цивілізованим світом. Ми визначаємо території, які маємо реінтегрувати до нормального життя і вирвати з лап агресора, окупанта і терориста мирне населення України, громадян незалежної держави.

Після голосування за запропоновані Президентом України законопроекти.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.