Вечірнє засідання 19 березня

Попри те, що Комітет з питань економічної політики рекомендував Верховній Раді прийняти законопроект про внесення змін до Закону «Про акціонерні товариства» (щодо виплати дивідендів акціонерним товариством) лише за основу, під час обговорення більшість народних депутатів наголошували на необхідності ухвалення цього документа одразу в цілому. Ці зміни передбачають зниження кворуму загальних зборів акціонерних товариств, у яких державі належить понад 50 відсотків акцій, що, зокрема, дасть змогу повернути державний контроль над «Укрнафтою».
«Те, що відбувається навколо цього законопроекту — це приниження українського парламенту, тому що, виявляється, одна людина може блокувати роботу комітету, блокувати прийняття закону, і вся Верховна Рада не може з цим нічого зробити. Тому ми маємо вмовляти розглянути урядовий законопроект: підтримайте, дайте можливість парламенту проголосувати рішення, щоб до бюджету повернути 2,5 мільярда гривень дивідендів від «Укрнафти», — заявив лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко та додав: «Десять разів комітет не може зібратися, а парламент не може проголосувати. І нам знову пропонують рішення — тільки за основу. Чому за основу? Бо наступне засідання Верховної Ради буде тільки через два тижні, а за ці два тижні знову думають, що куплять депутатів, закон не проголосували».
Тож, за словами О. Ляшка, ранкове блокування трибуни — це «вимушена реакція на те, що олігархи продовжують далі керувати парламентом».
Із пропозиціями про ухвалення цього законопроекту в цілому також виступили Вікторія Пташник («Самопоміч»), Юрій Соловей (БПП), Тетяна Чорновол («Народний фронт»), Сергій Соболєв («Батьківщина»).
«Сьогодні справді може бути історичний день, бо вперше за 13 років можемо отримати можливість поставити державне керівництво на компанію «Укрнафта», де в держави контрольний пакет 50 відсотків плюс одна акція, а 43 відсотки — в олігарха Ігоря Коломойського, який керує Дніпропетровською областю і управляє цим підприємством ще з часів Леоніда Кучми. І він сам зізнався, що платив 5 мільйонів доларів хабарів за те, щоб це підприємство отримати під свій контроль. Нарешті прийшов час поставити цьому край. Тому що навіть питання дивідендів, які були розподілені ще в жовтні минулого року, досі не виплачені, бо пан Коломойський контролює менеджмент. А за цей час гривня знецінилась: якщо раніше він мав заплатити до бюджету понад 140 мільйонів доларів, то тепер менш як 100 мільйонів доларів», — заявив Сергій Лещенко (БПП).
З цими аргументами погодилися 275 народних депутатів, які проголосували за ухвалення законопроекту в цілому.
У другому читанні та в цілому ухвалено й законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення». 
Верховна Рада прийняла в цілому законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення своєчасного доступу пацієнтів до необхідних лікарських засобів та медичних виробів шляхом здійснення державних закупівель із залученням спеціалізованих організацій, які здійснюють закупівлі».
«Медична мафія — одна з найвпливовіших в українській державі. І цей законопроект — перший осиковий кілок в тіло мафіозної структури. Це той закон, який на певний термін дозволить проводити державні закупівлі через міжнародні організації: ООН, ЮНІСЕФ, ВОЗ, що допоможе зекономити 348 мільйонів гривень та зменшити ціну на ліки на понад 40 відсотків», — заявила голова Комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець.
Ухваливши в цілому законопроект про внесення змін до деяких законів щодо розвідувальних органів, Верховна Рада, за словами голови Комітету з питань національної безпеки і оборони Сергія Пашинського, дала право нашим розвідувальним службам проводити спецоперації на окупованій території та врегулювала питання виготовлення та застосування технічних засобів розвідки.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики Андрій Іванчук.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.