Сьогодні відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом. За підрахунками Всесвітньої організації охорони здоров’я, щодня в Європі інфікуються майже тисяча осіб. Протидія цій недузі — актуальне завдання і для України. «1995 року, відповідно до критеріїв ВООЗ, в Україні було оголошено епідемію туберкульозу. На сьогодні епідемію подолано, але наша країна і досі належить до переліку держав з високим рівнем захворюваності. На жаль, точного показника поширеності туберкульозу ми не мали і не маємо, тому що певну кількість хворих не виявляють. Та якщо подивитися на дані офіційної статистики, то сьогодні фіксується зменшення рівня захворюваності: 2013 року цей показник був 67,9 на 100 тисяч населення, 2014-го — 59,5 на 100 тисяч населення», — Туберкулез: эпидемию преодолели, 
но расслабляться рано
Сегодня отмечается Всемирный день борьбы с туберкулезом. По подсчетам Всемирной организации здравоохранения, каждый день в Европе инфицируются около тысячи человек. Противодействие этому недугу — актуальная задача и для Украины. «В 1995 году, согласно критериям ВОЗ, в Украине была объявлена эпидемия туберкулеза. На сегодняшний день эпидемию преодолели, но наша страна все еще принадлежит к перечню государств с высоким уровнем заболеваемости. К сожалению, точного показателя распространенности туберкулеза у нас не было и нет, потому что определенное количество больных не выявляется. Но если посмотреть на данные официальной статистики, то сегодня фиксируется уменьшение уровня заболеваемости: в 2013 году этот показатель был 67,9 на 100 тысяч населения, в 2014-м — 59,5 на 100 тысяч населения», — сообщил на пресс-конференции в столице директор Национального института фтизиатрии и пульмонологии Юрий Фещенко.

За словами експерта, проблемами у фтизіатричній службі нашої країни і всього світу залишаються своєчасне виявлення туберкульозу та його ефективне лікування. «На превеликий жаль, нині ми спостерігаємо тенденцію до збільшення важких деструктивних форм серед вперше виявлених хворих на туберкульоз. Що свідчить про пізню його діагностику», — зізнався Юрій Фещенко.
Він нагадав: за великим рахунком, від цієї недуги не застрахований ніхто. Збудником туберкульозу є мікобактерія — паличка Коха. Найчастіше зараження відбувається повітряно-крапельним шляхом. Найбільшу вірогідність захворіти має людина, у якої під час «зустрічі» з мікобактерією може бути перевтома, погане або нераціональне харчування, стрес, наявність інших захворювань, що призводять до порушення роботи імунної системи.
Існують, щоправда, і своєрідні групи ризику — хворі на СНІД та цукровий діабет. Окрема вразлива категорія — діти. Для збереження їхнього здоров’я важливим, за словами лікаря, є метод первинної профілактики туберкульозу — вакцинація БЦЖ новонародженим.
Медики нагадують: попри те що туберкульоз є небезпечним та дуже важким захворюванням, він лікується. На початковій стадії сухоти мають прихований перебіг. Людина, що захворіла, вважає, що перевтомилася або має застудне захворювання. Тому звертається по допомогу до медиків лише після появи важких симптомів, коли лікування туберкульозу набагато складніше та триваліше.

Пам’ятайте

Якщо ви понад 2—3 тижні почуваєтеся зле, відчуваєте слабкість, маєте кашель та підвищену пітливість, особливо вночі, негайно зверніться до лікаря за місцем проживання.
Обстеження нетривале, безболісне та безпечне. А лікування — безплатне.

 

За ініціативою фтизіатричної служби Полтавщини та благодійної організації «Світло надії» у Полтаві організували безплатну роботу пересувного флюорографа. Тільки за день діагностику на туберкульоз пройшли понад 80 містян.


Фото Сергія ПУСТОВІТА (Укрінформ).