Ранкове засідання 8 квітня

Народні депутати не підтримали у другому читанні законопроект «Про парламентську опозицію». Так, за поправку, яка передбачала відхилення цього проекту, проголосували 228 народних депутатів.
Як заявив перший заступник голови парламентського Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради Павло Пинзеник, до другого читання надійшло 185 пропозицій від народних депутатів, і найбільше поправок стосувалося порядку створення парламентської опозиції та її право на представництво і керівництво Верховної Ради й здійснення парламентського контролю.
За його словами, комітет пропонує Верховній Раді відхилити цей проект закону і доручити комітету підготувати нову редакцію Регламенту парламенту, де передбачити порядок формування, організації та припинення діяльності коаліції депутатських фракцій і опозиції. Також під час підготовки змін до Регламенту мають бути опрацьовані пропозиції, котрі надійшли від суб’єктів законодавчої ініціативи до цього законопроекту.
У свою чергу голова фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко заявив, що його фракція не визнає українську опозицію, а розглядає її лише як загін «попереднього злочинного режиму, котрий хоче бачити себе недоторканним».
Голова Верховної Ради Володимир Гройсман наголосив: «Безперечно, потрібен гарний потужний закон про опозицію. І немає вічної влади і опозиції. Є вічний український народ, який потребує до себе поваги».
Водночас народний депутат від фракції «Народний фронт» Ігор Лапін повідомив, що представники «Народної самооборони» в парламенті зібрали інформацію про злочини народних депутатів Володимира Бойка, Ігоря Єремеєва, Ярослава Москаленка, Євгена Бакуліна, Олександра Онищенка і подали відповідні документи до Генеральної прокуратури. Копії повідомлень передали представникам Опозиційного блоку.
Також народні обранці ухвалили низку законоппроектів щодо ратифікації міжнародних угод України з деякими європейськими країнами та включили до порядку денного сесії законопроекти щодо діяльності прокуратури, а також проекти законів щодо організації харчування особового складу Збройних Сил і зміни до Закону «Про здійснення державних закупівель».
На початку засідання голова фракції «Самопоміч» Олег Березюк під час виступу порушив питання децентралізації. «Якщо до кінця травня не будуть ухвалені законопроекти щодо децентралізації, зокрема про місцеві вибори — це означатиме загрозу безпеці країни», — наголосив він. Керівник парламенту Володимир Гройсман зазначив, що децентралізація — це ключ до успіху нашої країни. Без якісного місцевого самоврядування жодна реформа в країні не буде проведена. «Переконаний, що більшість народних депутатів це розуміють і підтримують. Тому ми не на один день не зупинимося на тому, щоб створювати належну правову базу для справжнього місцевого самоврядування. Саме в цьому році мають бути проведені конституційні зміни щодо місцевого самоврядування, а також нормативна база, яка дасть змогу побудувати ефективну систему управління країною», — підкреслив Голова Верховної Ради.
Виступаючи з трибуни, народний депутат від фракції «Народний фронт» Антон Геращенко заявив, що проти Кабінету Міністрів триває брудна цинічна кампанія, яку розпочали на замовлення Президента Росії Володимира Путіна партії «Батьківщина» та «Свобода».
«Коли журналісти питають мене, чи буде наступ Росії в травні, я відповідаю: ні, його не буде, він не потрібен. В. Путін зрозумів, що український народ неможливо перемогти силою, тоді він вирішив взяти його хитрістю та розбратом», — сказав парламентарій. Він зазначив, що жоден з тих, хто звинувачує Прем’єр-міністра, не читали звітів фінансової інспекції, в яких навіть не фігурує ім’я глави уряду.
У свою чергу народний депутат від фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв наголосив, що фракція наполягає на негайному ухваленні рішення про створення Тимчасової слідчої комісії щодо необґрунтованого завищення тарифів на комунальні послуги, зокрема, на газ та електроенергію.
За його словами, те, що сьогодні відбувається на ринку газу та на ринку електроенергії, свідчить про спроби перекласти на мільйони українських громадян відповідальність за безглузду і абсолютно безконтрольну політику.
Крім того, зазначив парламентарій, «Батьківщина» наполягає на негайному перегляді державного бюджету щодо оподаткування дивідендів.
Народні депутати підтримали в першому читанні законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про насіння і садивний матеріал» (щодо гармонізації законодавства України до законодавства ЄС та СОТ).
Законопроектом пропонується забезпечити доступ вітчизняного насіння до світових ринків, надати можливість одержувати статус еквівалентності сертифікації насіння з Європейського Союзу, а також удосконалити процедуру реєстрації сортів рослин. Також проект спрощує ведення господарської діяльності в сфері насінництва та розсадництва.
Парламентарії привітали народного депутата Олександра Шевченка з днем народження.

Представники фракції партії «Блок Петра Порошенка».

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

Заява фракції «Народний фронт».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.