Ранкове засідання 10 квітня


Кожне звинувачення і кожен натяк про корупцію в державному секторі потрібно ретельно перевірити. Такого висновку дійшли на спеціальній раді коаліції, повідомив учора Голова Верховної Ради Володимир Гройсман під час сесійного засідання. «Хочу запевнити вас у тому, що парламент тут має відіграти важливу роль, — наголосив він. — Я мав розмову із Прем’єр-міністром, і він зацікавлений у публічності та відкритості перевірки цих фактів». Генпрокуратура має чітко поінформувати про те, які були звинувачення і в чому вони полягають. «І коли вони знайдуть своє підтвердження, або якщо знайдуть, кожна людина має бути покарана, — наголосив керівник законодавчого органу. — Іншого варіанта немає. Інакше ніколи не закінчиться процес звинувачень, зловживань і корупції».
Для того, щоб довести задумане до кінця, Володимир Гройсман запропонував у рамках парламентських комітетів з питань боротьби з корупцією та законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності створити спеціальну групу, яка займеться ретельною перевіркою озвучених фактів. Водночас Голова Верховної Ради нагадав, що народні депутати визначили для себе пріоритетним завданням розібратися з тарифною політикою. Тому в рамках профільного Комітету з питань житлово-комунальних послуг та Комітету з питань соціальної політики також варто створити комісію. «Нам потрібно все чітко порахувати: як працюватиме нова система субсидій, — сказав В. Гройсман. — Яку кількість людей буде захищено, а хто лишиться незахищеним».
Народні обранці підтримали протокольне доручення Голови Верховної Ради про створення таких комісій. Глава парламенту також запропонував підтримати звернення до Генерального прокурора з проханням відзвітувати перед народними обранцями про стан розслідування оприлюднених фактів зловживань серед найвищих державних службовців до 7 травня. «Нам потрібно перестати розмовляти гаслами, — сказав В. Гройсман, — з корупціонерами треба розмовляти статтями Кримінального кодексу. Не тільки номерами статей, а термінами ув’язнення». Лише невідворотність покарання змусить боятися зловживати владою, переконаний він.
Вранці народні обранці традиційно мали годину запитань до уряду. Говорили про законність підвищення тарифів на газ та електроенергію. Встановлення економічного обґрунтування вартості комунальних послуг передбачено Коаліційною угодою. На цьому наголосив очільник національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетичних та комунальних послуг, Дмитро Вовк. Попередня влада, за його словами, довго загравала з населенням, свідомо замовчуючи реальну вартість газу та електроенергії. Нинішнє стрімке зростання тарифів пов’язане, власне, із економічними реаліями. А найменш захищені верстви населення від такого стрімкого подорожчання мають захистити соціальні гарантії, упевнений чиновник.
Рішення про поступове підвищення цін на електроенергію у п’ять етапів та на газ протягом двох років прийняті у лютому і березні цього року, нагадав Д. Вовк. Вони були вимушеними, бо попередній досвід призвів до того, що ми маємо недофінансовані підприємства і завищені показники споживання. Усе це зводиться до того, що занижені тарифи поглинають наші податки.
Ціну на газ формують:
— вартість самого газу;
— податки;
— витрати на транспортування.
За словами керівника національної комісії, станом на квітень, повна ціна газу для підприємств становить майже 9 тисяч 600 гривень. Для населення — 3 тисячі 600 гривень. Це 50 відсотків від тієї вартості, на яку орієнтувалися. Показник стосується передусім людей, які живуть у селах і використовують найбільше газу. Така ціна поширюється на 200 кубічних метрів протягом опалювального періоду з 1 жовтня по 30 квітня. Лише починаючи із 201-го кубу сплачуватимуть 7 тисяч 178 гривень. Зі свого боку, комісія зобов’язала всі енергопередавальні компанії надіслати населенню протягом квітня-травня заявки на отримання субсидій. Завдяки такій допомозі малозабезпечені сім’ї зможуть подужати такі тарифи, упевнений чиновник.
Водночас міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин із парламентської трибуни повідомив, що протягом року українці споживають майже 14 метрів кубічних газу. Ще 6,8 мільярда — іде на опалювання. Тобто на внутрішні потреби — 21 мільярд метрів кубічних блакитного палива. Нині часто кажуть про те, що маємо 19 мільярдів кубів власного газу, однак це не зовсім так, наголосив урядовець. Три мільярди видобутку ми втратили разом із Кримом (родовища шельфу Чорного моря). Ще півтора мільярда видобуває «Укрнафта» і повністю витрачає їх для внутрішнього споживання. Уже наприкінці травня чиновник пообіцяв вирішити це питання, змінивши менеджмент компанії. Фактично, за його словами, нині лише «Укргазвидобування» передає населенню за пільговими цінами 12,8 мільярда метрів кубічних газу за пільговою ціною. Ще 9 мільярдів треба купувати. Враховуючи курс долара та інші нарахування, ціна вже змішаного палива становить 4,5 тисячі гривень за тисячу метрів кубічних. Якщо ціну газу вдасться якось зменшити, то й тарифи стануть нижчими. Але основною проблемою залишаються надзвичайно великі обсяги споживання газу нашим населенням, наголосив чиновник.
Пізніше про те, як нині нараховуються пільги для населення, прозвітував міністр соціальної політики Павло Розенко. Повідомлена ним інформація вже неодноразово звучала в сесійній залі — схему нарахування пільг суттєво спрощено. Протягом найближчих двох місяців 14 мільйонів родин отримають інформацію про нарахування державної допомоги, а станом на учора, її отримували вже один мільйон двісті тисяч українців.
Народним обранцям знову не вистачило голосів для направлення депутатських запитів до Президента. До розділу «Різне» парламентарії, хоч і без перерви, дійшли вже звично із майже пустою залою.
Парламентарії привітали з Днем народження народного депутата Олександра Пресмана.

 

Марія Іонова, Оксана Продан.


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.