У КОМІТЕТАХ ВЕРХОВНОЇ РАДИ
Члени Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин під час засідання заслухали доповідь радника із зв’язків з парламентом і громадянським суспільством консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору громадської безпеки Алана Скурбаті — він розповів про мандат місії в Україні та перспективи співробітництва з українським парламентом.
За словами А. Скурбаті, місію створено на прохання Президента України і вона почала працювати з грудня минулого року. Нині до складу місії входять експерти з 16 країн Євросоюзу, проте згодом її чисельність збільшиться майже вдвічі — до 106 осіб із 23 країн ЄС. Окрім Міністерства юстиції, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки, місія також співпрацюватиме з дев’ятьма парламентськими комітетами.
Саме про таку співпрацю з огляду на проблеми із забезпеченням прав людини та безпеки громадян України йшлося під час засідання профільного комітету.
Голова комітету Григорій Немиря, зокрема, запропонував місії: надавати комітету експертну допомогу з оцінки законопроектів на відповідність європейським стандартам; увійти її представникам до експертної ради за участю громадянського суспільства, щоб під час підготовки законопроектів можна було, крім висновків науково-експертного управління та роботи секретаріату, почути і їхню думку; проводити спільну роботу із забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб та громадян України на Донбасі.
Під час засідання члени комітету рекомендували Верховній Раді відхилити проекти законів щодо автоматичної добровільної відмови від громадянства України та щодо підстав припинення громадянства України, оскільки вони суперечать Конституції.
Крім того, члени комітету висловилися за проведення слухань з проблем дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які проживають в окупованому Криму та на тимчасово непідконтрольній території Донбасу.