Чернігівська обласна рада на позачерговій 25-й сесії зняла з обговорення питання «Про схвалення проекту перспективного плану формування територій громад Чернігівської області». Як з’ясувалося, більшість обранців не були посвячені в цю важливу для регіону справу. Натомість вони підтримали внесений замість нього проект рішення «Про заходи щодо підготовки проекту перспективного плану формування територій громад Чернігівської області».


Власне, проект передбачав формування 59 територіальних громад. Зокрема, 16 — на базі міст, 24 — на базі селищ та 19 сільських. У більшості районів робочі групи запропонували утворити по три-чотири такі об’єднання. Однак у Щорському, Куликівському, Ічнянському, Талалаївському, Срібнянському, Варвинському районах вирішили утворити по одній громаді. Якщо у трьох останніх це сприймається нормально, бо там мало мешканців, то Ічнянщина, наприклад, викликає запитання — адже досить населена та займає велику площу.


— Парафіївка може бути центром другої об’єднаної територіальної громади в Ічнянському районі, — повідомила парафіївський селищний голова, голова обласного відділення Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад Валентина Карпенко. — Та мене навіть не включили у склад районної робочої групи з підготовки перспективного плану формування спроможних територіальних громад. Це все задуми райдержадміністрації об’єднати усі сільради в одну громаду. Але ж треба і думку людей спитати! До Парафіївки хочуть приєднатися жителі Петрушівки, Іваниці. Ми працюємо в цьому плані.


Поки що справді «об’єднання» йде явно згори. «Це все як сніг на голову, — ділиться враженнями вишеньківський сільський голова Володимир Дяченко (Коропський район). — Ми не знаємо чітко, які будуть плюси, у чому виграємо. Ще не проводили ні сесії, ні громадських слухань. Не знаємо ніякої конкретики, а вже село «віднесли» до Коропа».


Згідно зі складеним, але ще не затвердженим, обласним перспективним планом формування територіальних громад с. Красне Бахмацького району повинне підпорядковуватися Батурину. Однак красненський сільський голова Олександр Харченко має щодо цього іншу думку: «Ми розташовані за 15 кілометрів від Конотопа. Багато людей їздять туди на роботу, базар, а не у Бахмач, який за 37 кілометрів від нас. Тут і медобслуговування у рази краще! Ми звернулися до депутатів Сумської облради з проханням підтримати нас у прагненні бути у конотопській громаді. Вони добро на це дали. Тепер таке звернення спрямували до Чернігівської обласної ради».
На думку голови Куликівської райради Юрія Крепосного, поки що у вищезгаданих реформаціях більше запитань, ніж відповідей.


— Ось незрозумілий статус сільського старости, — зазначає він. — Це буде виборна посада чи його призначатимуть? Якщо старосту обиратимуть, то разом із ним голосуватимемо і за депутата?


Чернігівська область.