Із восьми внесених минулого вівторка на позачергову сесію Рівненської обласної ради питань чотири — кадрові. Адже відтепер у структурі виконавчого апарату Рівненської обласної ради передбачили відділ з питань спільної власності територіальних громад та економічного розвитку, де працюватимуть п’ятеро фахівців. Депутати проголосували за те, щоб звільнити з посади голови постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків Олексія Кособуцького. До обрання нового голови його повноваження виконуватиме заступник голови згаданої постійної комісії Петро Дубас.
На позачерговій сесії першим заступником голови Рівненської обласної ради обрано Олександра Данильчука (у минулому скликанні він був головою облради), заступником голови облради — Степана Павлюка (у команді нині покійного Василя Червонія був заступником голови Рівненської ОДА). Обидва новообраних заступники входять до депутатської групи «Рівненщина».
Щоправда, під час обговорення питань «про заступників» присутній на сесії керівник Рівненської обласної організації «Батьківщини», народний депутат України Микола Кучерук виступив проти запропонованих кандидатур. Після бурхливого обговорення його підтримали депутати—члени фракції ВО «Батьківщина», більшість з яких залишили сесійну залу, а Микола Кучерук оголосив, що фракція ВО «Батьківщина» в обласній раді переходить в опозицію.
Обласні депутати також підтримали внесене до порядку денного депутатом Михайлом Кривком питання про забезпечення виконання рішень бюджету 2014 року та змін до нього.
— Бюджет-2014 та зміни до нього, затверджені сесією облради, було заблоковано, на моє тверде переконання, незаконним рішенням президії облради, яка в такий спосіб втрутилася в бюджетний процес і заблокувала діяльність органів виконавчої влади з виконання обласного кошторису, — коментує Михайло Кривко. — Тим часом закон чітко передбачає, що бюджет розробляє і подає на затвердження виконавча влада, сесія облради його затверджує, після чого виконавча влада має працювати згідно з цим документом. А тут раптом, користуючись ситуацією, коли в країні було неспокійно, президія прийняла рішення заборонити здійснювати видатки у повному обсязі, як це було передбачено рішенням сесії обласної ради про бюджет-2014. Друге рішення, яке ми приймали, і на якому поставила «вето» президія, — зміни до бюджету. А такі зміни передбачали погашення боргів попереднього року за виконані роботи і послуги. Тож потрібно було сьогодні прийняти рішення, щоб дати дозвіл на фінансування, а точніше — погашення цих боргів. Адже комунальні підприємства брали на себе зобов’язання і підтвердили, що вони заборгували постачальникам.
— Тут є ще один важливий момент: в економічну систему області не надходять кошти, які мали б надійти з обласного бюджету. А це означає, що підприємства, які витратили свої обігові кошти на будівництво соціально-культурних об’єктів, а з ними не розрахувалися, не мають коштів для виплати зарплати своїм працівникам. Тож не дивно, що сьогодні Рівненщина потрапляє до переліку областей, де є борги у зарплаті, — підсумував депутат Михайло Кривко.
 
Рівне.