Днями у Верховній Раді відбулося спільне засідання комітетів з питань європейської інтеграції та у закордонних справах за участі глави МЗС Павла Клімкіна. Ішлося, зокрема, про особливо гостре нині питання — чи вдасться протягом найближчого часу отримати рішення про лібералізацію візового режиму з Євросоюзом.

Нагадаємо, відповідний План дій Україна отримала ще далеко 2008-го, однак завершити виконання першої, законодавчої, фази спромоглася лише торік. Влада марно сподівалася отримати рішення про безвізовий режим у травні нинішнього року під час саміту «Східного партнерства» в Ризі. Західні партнери були невблаганні: послаблення пропускного механізму допустять лише тоді, коли буде виконано умови, прописані у Плані. Тож замість скасування віз Київ отримав рекомендації, що ще треба доробити, аби українці без перешкод їздили до Європи. Власне, про цей перелік, що складається із 54 пунктів, і про те, як просувається їх виконання, парламентарії говорили з міністром.

Як написала на своїй сторінці в соцмережі голова Комітету з питань європейської інтеграції Ірина Геращенко, «прогрес є в питаннях боротьби з корупцією, безпеки кордонів та контролю за безпекою документів. Частина пріоритетних прикордонних пунктів, у тому числі в «Борисполі», підключено до системи Інтерполу. Але залишаються невиконані завдання». Серед таких згадано, зокрема, необхідність схвалити зміни до Закону «Про єдиний демографічний реєстр», Трудового кодексу. Крім того, Павло Клімкін пообіцяв народним депутатам, що вже у вересні будуть призначені ще 10 послів у ключові для України держави. Нині завершується процедура отримання ними агреманів. «У свою чергу ми, як два профільні комітети, будемо домагатися у проекті бюджету на 2016 рік гідного фінансування нашої дипломатичної служби, бо оголяти дипломатичний фронт не можна», — запевнила Ірина Геращенко. До того ж комітети з питань євроінтеграції та у закордонних справах звернулися до керівництва парламентських фракцій і Верховної Ради із проханням терміново визначитися зі своїми кандидатурами до конкурсної комісії з призначення антикорупційного прокурора. «Процес явно затягнувся, ГПУ вже визначила своїх кандидатів, а парламент своїх сім — ні. А це важливо для отримання безвізового режиму», — нагадала голова комітету.

Вл. інф.

 

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін під час засідання.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.