...можливо, доведеться зовсім скоро керівникам комунальних підприємств, які є депутатами місцевих рад

 

У Верховній Раді України нещодавно зареєстровано законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання конфлікту інтересів у діяльності депутатів місцевих рад» (реєстраційний номер 2477а), яким передбачається заборонити місцевим депутатам працювати на керівних посадах у комунальних підприємствах, підпорядкованих відповідній раді.

 

За словами одного з авторів цього законопроекту, народного депутата України (фракція БПП) Олександра Співаковського, досі чинне законодавство не передбачало жодних обмежень щодо заборони сумісництва депутатами місцевих рад. І це вже нині спричинило певний конфлікт інтересів, коли керівники підприємств, які фактично є розпорядниками або одержувачами коштів місцевих бюджетів, завдяки депутатському мандату мають можливість впливати на розподіл коштів, а потім ще й звітувати самі перед собою.


На думку народного депутата, наявний порядок створює широке поле для зловживань і корупції.


«Чому в більшості європейських країн громадяни сумлінно сплачують податки? Тому що вони абсолютно впевнені в тому, що відраховані ними кошти підуть на користь громаді — на освітлення, утримання поліції, будівництво доріг тощо. А в нас розподіл коштів відбувається часто-густо непрозоро і геть незрозуміло для пересічного мешканця», — зауважує він.


У кожній місцевій раді, каже Олександр Співаковський, утворилося досить потужне «лобі» з таких «сумісників». Наприклад, у нинішньому складі Херсонської міської ради майже третина депутатів є або керівниками комунальних підприємств, або ж чиновниками міськради досить високого рангу. І таке співвідношення, за його даними, спостерігається мало не в кожній міській, районній чи обласній раді по всій Україні.


В умовах децентралізації, за словами автора законопроекту, коли повноваження органів місцевого самоврядування буде суттєво розширено, цей конфлікт інтересів може перетворитися на гальмо в розвитку територій.

Адже керівнику комунального підприємства проблеми підпорядкованого йому господарства завжди будуть ближчі і зрозуміліші, ніж навіть найважливіші потреби громади.


«В умовах децентралізації ця необмежена влада, якою наділяє депутатів «сумісництво», перетворить їх на феодалів. Тож маємо розірвати це порочне коло», — зазначив депутат.


Ініційований ним законопроект створює правові умови для запобігання конфлікту інтересів у діяльності депутатів місцевих рад — він фактично забороняє керівникам комунальних підприємств бути депутатами місцевих рад.


«Таке обмеження дасть змогу насамперед збалансувати ті повноваження, що в умовах децентралізації будуть передані на місця. Це унеможливить зловживання бюджетними коштами, а отже, піде на користь територіальним громадам, їх розвитку», — впевнений Олександр Співаковський.


Саме тому, на думку автора, законопроект щодо запобігання конфлікту інтересів у діяльності депутатів місцевих рад знайде підтримку серед парламентської більшості.
 

 

Народний депутат Олександр Співаковський.

 

Фото прес-служби народного депутата.