Численні аферисти на Херсонщині не втомлюються придумувати нові й нові схеми «дистанційного» видурювання грошей у довірливих земляків. З огляду на їх активне поширення незабаром із «прогресивними» злодійськими технологіями мають познайомитися й у сусідніх регіонах України. У переважній більшості вони цинічні, а тому дієві. Читайте уважно, бо хто попереджений — той озброєний.

 

«Компенсація»... за ліки


Вкравши чи придбавши у корумпованих чиновників служб соціального захисту населення базу даних на «пільговиків», що отримують ліки за зниженими цінами, шахраї обдзвонюють їх, представляючись співробітниками Державної інспекції у справах захисту прав споживачів. Співрозмовникам (здебільшого інвалідам та пенсіонерам) розповідають, що впродовж кількох років держава нахабно дурила їх, продаючи ліки занадто дорого.

Пенсіонери вірять беззастережно, бо нічого іншого від держави давно вже не чекають. Але разом із поганою новиною дізнаються хорошу: мовляв, зайво сплачені кошти (завжди називають дуже пристойну суму) готові повернути. Лише за однієї умови: перед тим «пільговик» повинен сам сплатити «страховку». На цей гачок потрапила, приміром, 78-літня мешканка міста Берислава. Не замислившись над тим, чому «інспектор державної установи», котра їй зателефонувала, пропонує переказати гроші на картку приватної особи, вона зробила так, як їй порадила «добра людина». І збіднішала мало не на 30 тисяч гривень міфічної страховки. Бо, буцімто «переплачені» кошти на ліки пенсіонерці, звісно, ніхто не повернув.


«Допоможіть хворому»


Мешканця сільської глибинки із важкою хворобою госпіталізують до клінічної лікарні в обласному центрі. Зрозуміло, що родичі та друзі часто провідувати його не можуть: повно клопотів по господарству, але в разі потреби готові допомогти рідній людини. На це й розрахунок. Близьким чи знайомим телефонує «пацієнт з сусідньої палати» чи «лікар», котрий схвильованим голосом повідомляє, що хворому стало гірше, і йому терміново потрібні дорогі ліки, яких у медичному закладі немає. Далі прохають перерахувати на картку певну суму для придбання цих ліків і називають банківські реквізити приватної особи. Співбесідник чи співбесідниця шахраїв, звісно ж, кидається телефонувати хворому. Але той дуже часто на дзвінок не відповідає — знаходиться на процедурах або погано почувається і вимикає сотового. Ця мовчанка близьким здається загрозливою, і вони поспішають переказати гроші, вірячи, що так порятують людину від смерті. Зрештою, пацієнт виходить на зв’язок, і жертви афериста дізнаються, що ніяких грошей хворий не отримував, ба, навіть не просив. Таким чином у мешканки райцентру Верхній Рогачик Марини К. видурили 700 гривень. Їх вона переказала «сусіду по палаті» чоловіка, котрий перебуває на лікуванні у обласній клінічній лікарні Херсона. 


«Зіпсований» банкомат


Злочинці підшукують банкомат, встановлений біля закладів, що їх часто відвідують пенсіонери, які, як правило, погано знайомі із тонкощами роботи подібної техніки. На технологічний отвір для видачі готівки встановлюється заглушка, яка перешкоджає надходженню банкнот. Клієнт замовляє певну суму, але купюри зупиняються перед «хитрим» пристроєм. Розчарований власник забирає картку і йде собі, не помітивши, що гроші з рахунку списані. Потім біля банкомата з’являється «технік», швидко знімає заглушку, а разом з нею забирає і чужі гроші. На подібну хитрість наразився 56-річний мешканець міста Таврійська. Він хотів зняти півтори тисячі гривень зі своєї картки. Система електронних платежів справно списала цю суму з його рахунку, а от гроші «застрягли». Не здогадавшись зателефонувати по роз’яснення до фінустанови чи повідомити міліцію, городянин пішов геть, а його кошти дісталися махінаторам.


Замість резюме


За відомостями обласного управління МВС, кількість махінацій із картковими рахунками на Херсонщині постійно збільшується. Лише торік через шахраїв власники карток втратили понад мільйон гривень. І це тільки ті, хто подав до міліції відповідну заяву. А скільки ще обдурених, котрі з різних причин не звернулися по допомогу у пошуку своїх кривдників, залишається лише здогадуватися.

Херсон.