Цю історію розповів мені працівник одного з краєзнавчих музеїв. Є у містечку Тальне, що на Черкащині, старовинний замок. У XІX столітті належав він графу Шувалову. Оточений романтичним парком, замок завжди приваблював до себе любителів минувшини та шукачів пригод.

На початку ХХІ століття стародавню споруду, яка дожила до наших днів, вирішили реставрувати. Виготовили проектну документацію, завезли дорогі будматеріали і, як це трапляється, на цьому справа зупинилася.
Довелося працівникам місцевого музею, котрий займав частину приміщення замку, самим дбати про охорону завезеного для реконструкції добра. Вдень ще можна було пильнувати за територією і колишніми графськими покоями. А ось уночі замок залишався без нагляду: у музейного закладу не було коштів, щоб найняти сторожів. Цим і користувалися нечисті на руку люди, розтягуючи щоночі будівельні матеріали.
Одного разу директор музею вирішив провчити нахабних крадіїв. Коли його працівники розійшлися по домівках, він спустився у підвал і виніс із запасників... людський скелет. Хто і коли викопав цей артефакт на дворищі графа Шувалова — про це тамтешня історія призабула, однак експонат зберігався у замку давно. Накинувши на скелет біле покривало, служитель місцевого краєзнавства прихилив його до стіни, а поруч поставив ще й здоровенного меча — також реліквію свого закладу.
...Коли опівночі злодії підійшли до замку — там, як завжди, стояла дзвінка тиша. Скориставшись принесеною драбиною, один із спритників хутко вскочив через розбиту шибку до приміщення, а другий залишився внизу. За мить у вікні на другому поверсі блимнуло тьмяне світло. То лазутчик, рухаючись коридором, увімкнув ліхтарик. Раптом нічну тишу і умиротворене міцним сном містечко розітнув нелюдський крик. З відчиненого вікна замку, як пробка, вилетів нажаханий злодій і, збивши з ніг свого компаньйона, кинувся через хащі навтьоки.
Другого дня жителі Тального жваво обговорювали неймовірну новину: у замку графа Шувалова живе привид. З’являється він опівночі і ходить коридорами до світанку. Хто повірив у цю новину, а хто й ні, однак відтоді крадіжки у графських апартаментах назавжди припинилися. Адже ніхто не хоче перевіряти особисто — це вигадка про привида чи правда.

Черкаська область.

Фото з сайту www.chk.gp.gov.ua