Шість тисяч дерев впали під сокирою в національному природному парку на Вінниччині. Обласна поліція звинувачує лісівників. В обласному управлінні лісового та мисливського господарства стверджують, що ліс рубали на законних підставах. Ситуацію з’ясовував «Голос України».

 

Про скандал у національному природному парку йдеться в повідомленні прес-служби Вінницької обласної поліції («Голос України» інформував про це 04.12.2015 р.). Щоправда, де це сталося, слідчі не вказують. Але в області один національний природний парк (НПП) — «Кармелюкове Поділля».
— Унаслідок незаконних дій посадових осіб знищено шість тисяч дерев на площі 14 гектарів, — зазначено в повідомленні прес-служби. — Державі завдано збитків на суму 15 мільйонів гривень. Кримінальне провадження відкрито за фактом зловживання владою.
Поки триває розслідування, в поліції не коментують ситуацію. Тим часом лісівники вже звернулися до суду. Про це розповів керівник прес-служби обласного управління лісового і мисливського господарства Станіслав Вовк. За його словами, дозволи на санітарну вирубку отримано ще у 2013 році. Однак роботи не встигли завершити. Їх продовжили у 2014-му. Перед тим дотрималися процедури продовження дії лісорубного квитка. Санітарні рубки здійснено на ділянках і в обсягах, які зазначено в дозвільних документах. Директор НПП «Кармелюкове Поділля» Олександр Романчук уточнив, що рубали дерева в лісогосподарській, а не в заповідній зонах. З актом порушень його не ознайомили.
— Користувачем ділянок є держлісгосп, а не парк, — зазначив пан Романчук. — Тому нам навіть не повідомляли про виявлені порушення. Про них дізналися з інформації поліції, розміщеної в Інтернеті.

«Топорна» робота

У Чечельницькому лісгоспі домінують дубові насадження. Чи потрапили вони в число тих шести тисяч вирубаних, що їх налічили слідчі, про це можна буде дізнатися після завершення розслідування. Вирубувати дерева в заповідній зоні дозволено. Тільки в тій частині, що відведена для господарської діяльності.
— На одному із засідань ради національного парку ми надавали дозвіл на вирубку, — каже доктор біологічних наук, член наукової ради парку на громадських засадах Ганна Кузик. — На жаль, на якій саме території мали працювати лісоруби, не можу сказати, бо не пам’ятаю.
Голова обласної асоціації «Зелений світ Поділля» Олена Яворська на інтернет-порталі Global Forest Watch показує позначені червоними цятками місця вирубки дерев на території НПП «Кармелюкове Поділля». Найбільше їх біля населених пунктів Бритавка і Луги.
— Мені невідомо, яка це зона — природоохоронна чи господарських рубок, — каже Олена Григорівна. — Якщо ліміти на вирубку затверджено в господарській зоні і саме там вирубували дерева, то вирубка законна. Якщо, можливо, дозвіл отримали на одну ділянку, а роботи виконали на іншій, то це очевидне порушення. Треба бачити акти, читати пояснення. Без цих документів не можна стверджувати щось конкретно.
Також вона зауважує, що навряд чи досвідчений керівник обласних лісівників Анатолій Бондар міг допустити таку «топорну» роботу своїх підлеглих. З другого боку, немає підстав не вірити поліції.

Роками не виконується указ

Під час створення НПП «Кармелюкове Поділля» допущено принципову помилку. Так вважає Олена Яворська. Вона знає, як приймалося рішення про формування заповідної зони. По-перше, дуже довго. Починали ще за Президента Кравчука. Тоді було підготовлено указ про створення парку, але документ не підписали. Він перейшов до наступного глави держави. У Кучми теж не склалося з підписом. Зробив це Ющенко. Але не в такому варіанті, як пропонувала область.
Упродовж усіх цих років готувала документи й Олена Григорівна. Вона працювала в обласному управлінні екології. Але указ було видано не за неї. На той час пані Яворську звільнили з посади керівника управління.
— Область пропонувала створити національний парк на базі Чечельницького лісгоспу, — розповідає співрозмовниця. — Після реорганізації підприємство мало стати структурним підрозділом національного парку. Треба ж комусь забезпечувати збереження лісових масивів.
Насправді, за її словами, в Києві зробили по-іншому. В указі Президента про створення парку записано, що землі підприємства «Чечельницький лісгосп» передаються новоствореному національному парку. Тобто іншому відомству — Мінприроди. На практиці зробити це неможливо, не визначена подальша доля підприємства «Чечельницький лісгосп». Тому указ Ющенка дотепер не виконано. Територія НПП продовжує залишатися у власності лісгоспу. У Кабміні не один рік лежать документи з області з проханням переформатувати створення парку на умовах, які із самого початку пропонувала обласна влада. Рішення не ухвалюється.
«Південне Поділля» — таку назву попервах пропонувалося надати парку. Її відхилили. Казали, в ній немає історичного елементу.
— Хто приплів до назви ім’я народного героя Кармелюка, про це мені невідомо, — зауважує Олена Яворська.

Вінницька область

P.S. Дізнатися інформацію з перших рук від керівника «Чечельницького лісгоспу» про отримання дозволу на вирубку не вдалося. На жаль, керівник помер. Поховали його торік. Чи не цю людину слідчі підозрюють у зловживанні владою?

ДОВІДКА

Створений указом глави держави 16 грудня 2009 року (№1057/2009) парк «Кармелюкове Поділля» розташовується на території Чечельницького і Тростянецького районів Вінниччини. Це понад 20 тисяч гектарів лісу, степу, боліт. Парк включено в директиву Ради Європи із збереження середовищ існування дикої фауни і флори як такий, що має рідкісні види рослин і тварин, які підлягають особливій охороні. Приблизно 90 відсотків дерев становлять дубові насадження. Особливо цінним є дуб скелястий. Ростуть дуб звичайний, черешчатий. Є ділянки граба, береки...

 

 

Урочище «Червоногреблянська дача» парку «Кармелюкове Поділля» є унікальним поєднанням лісової і степової зон на невеликій території.

Фото Олени ЯВОРСЬКОЇ.