Київська фірма «Кліар Енерджі» має намір збудувати на півночі Чернігівщини теплову електростанцію, що працюватиме на відходах деревообробної промисловості та деревині, яка залишається після санітарної очистки лісів. А їх тут, у Корюківському районі, вистачає.

 

Викиди — мінімальні

 

Інвестиційний проект Корюківської ТЕС, заснований на європейських технологіях, на відміну від діючих в Україні теплових електростанцій передбачає додаткові заходи зі скорочення викидів у повітря. Так, для зменшення викидів окисів азоту в зону високих температур на виході димових газів з топки котла вприскують сечовину, в «хвостових» газоходах — гашене вапно, а для зменшення викидів пилу та золи встановлюють ефективну очищувальну систему фільтрів. Щодо шкідливих викидів у землю чи у воду, то таких на ТЕС немає, адже технологічний процес замкнений. До речі, зола, що залишається після спалювання біопалива, є відмінним органічним добривом і може використовуватися для поліпшення родючості ґрунтів.


Побоювання, що всі ліси навколо буде знищено, — безпідставні через те, що для спалювання використовують лише відходи від деревопереробки: тріску та неліквідні дрова, — заявляють у компанії. Площа лісів Городнянського району — 49,9 тисячі гектарів. Сировину планують заготовляти ще й у Ріпкинському та Щорському районах. Додайте придорожні смуги та зачагарені поля. А північ Чернігівщини останнім часом стрімко заросла самосійними деревами. Полегкість і вигода буде і власникам пилорам: раніше їх штрафувала екологічна інспекція за спалювання тріски, а тепер на відходах ще й матимуть прибуток. Розглядають можливість використання як палива лози, що спеціально висаджується та росте на малопродуктивних ґрунтах. Зокрема, на Київщині було висаджено так звану енергетичну вербу на площі 110 га, а загалом там планують засадити «біопаливом» 17 тис. гектарів. У Польщі таких посадок сотні гектарів — лоза швидко дає приріст і, відповідно, йде на виробництво електроенергії.


У будівництво першого проекту ТЕС на біомасі в Корюківці буде вкладено майже 8 млн. євро, що є значною інвестицією для області і вагомим внеском в енергонезалежність України. Крім того, на ТЕС планують запуск суміжних «зелених» виробництв: будівництво теплиць, сушки та виробництво пиломатеріалів. Загалом підприємство-інвестор Корюківської ТЕС планує щорічно сплачувати у вигляді податків та зборів майже 12 млн. грн. до бюджету, частина з яких залишатиметься в районі.

 

Громадськість — «за!»

 

До нового будівництва дуже часто насторожене ставлення. Не виняток і це. Тому міська рада вирішила провести громадські слухання, щоб почути усіх скептиків і противників та врахувати їхні застереження. У відповідь на закиди: чому б станцію не будувати подалі від міста, — голова районного товариства «Бджоляри» Михайло Біжовець зауважив, що в самій Корюківці величезні звалища відходів переробки деревини, котрі можна використовувати для виробництва електроенергії. Головна причина будівництва поруч із містом — логістика комунікацій.


Технічний директор ТОВ «Кліар Енерджі» Анатолій Задорожний розповів, що буде створено до ста робочих місць. І працівників переважно набиратимуть місцевих, хоча і з досить високою кваліфікацією. Обладнання буде європейське, працюватиме в автоматичному режимі.


«Де братимете воду для роботи ТЕС?» — питали із зали, адже станції потрібно шість тонн води на годину для підживлення замкнутої системи циркуляції. Та начальник комунального підприємства «Корюківкаводоканал» Сергій Галущенко запевнив, що води достатньо, адже лише міський водозабір видає 63 тонни на годину.


Громадський активіст Анатолій Савченко теж висловив підтримку будівництву ТЕС, адже будуть нові робочі місця. Та й ліси упорядкують: не валятимуться трухляві дерева та сухостій. Депутат міської ради Сергій Милейко висловився за укладення соціальної угоди між інвестором та громадою міста про співпрацю. Містяни чекають, що підприємство-інвестор буде зареєстроване не в Києві, а у Корюківці, щоб податки залишалися у місцевому бюджеті.


Окупність підприємства очікується за чотири роки. Але вже зараз інвестор обіцяє забезпечити новими комп’ютерами міську загальноосвітню школу та щороку надавати по шкільному автобусу. Важливо й те, що станція убезпечить Корюківку від віялових відключень електроенергії. Для міста, яке разом з Черніговом — єдині в області, що розвиваються, свідченням чого є збільшення кількості мешканців, — це дуже важливо.

Чернігівська область.

 

До речі

 

У Городні, що також на півночі області, «зелену станцію» хоче збудувати інша фірма — «EІG Engіneerіng». Вона вже завершує оформлення документів із землевідведення, а раніше вже ввела в експлуатацію аналогічну теплову станцію в Іванкові на Київщині. Представники фірм запевняють, що хоча такі станції й викидають у повітря рештки спалювання, але під час використання біологічного палива витримується баланс у природі.