Спочатку було слово... Газета «Голос України» 21 січня 2015 року опублікувала статтю Ростислава Ільєнка «Страховисько від реформаторів», в якій автор розповів про негативні наслідки медичної реформи, запровадженої попередньою владою. Коротко нагадаємо її зміст.

 

 

У результаті реформаторських діянь швидка медична допомога в Броварах, що під Києвом, була зруйнована вщент. З незрозумілих причин станцію екстреної (невідкладної) медичної допомоги Броварського району розмістили в Борисполі, який розташований за 35 км від Броварів і втричі менший за населенням. Система управління «швидкою» була втрачена, час для надання допомоги зріс в рази, з’явилися численні скарги, яких раніше не було роками.


У місті та районі створили центри первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) з повним штатом управлінців  (64 особи), на утримання яких необхідно додатково віднайти 15 млн. гривень щорічно. У районі тепер три головних лікаря, почали виникати непорозуміння між створеними структурами і Центральною районною лікарнею (ЦРЛ), якість обслуговування населення погіршилася.


Одразу після виходу статті активізувалася діяльність громадських організацій міста і району. В березні минулого року під проводом «Самопомочі» відбувся круглий стіл на тему «Подолання негативних наслідків медичної реформи» за участю автора статті, народного депутата України, заступника голови комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ірини Сисоєнко, керівників міста і району, медичних працівників, представників громадських організацій. Комісія, створена за рекомендаціями круглого столу, напрацювала пропозиції щодо усунення вищезазначених недоліків. У підсумку в червні на сесії Броварської районної ради було ухвалено звернення до обласного керівництва Київської області з пропозицією створити в Броварах станцію екстреної медичної допомоги.


Керівництво області з розумінням сприйняло занепокоєність громадськості Броварщини. Голова КОДА Володимир Шандра тричі відвідував район, де на нарадах обговорювалися проблеми медичної галузі. Очільники міста і району постійно тримали на контролі роботу медичних установ. Справжні лідерські якості виявив голова Броварської районної ради Сергій Гришко. Уміння розрізнити головне від другорядного, конструктивність запропонованих рішень, несамовита працьовитість і наполегливість голови районної ради дали можливість у стислі терміни провести необхідні роботи зі створення станції.


Значний внесок у спільну справу зробили працівники Броварського відділення Бориспільської станції. Активісти колективу Катерина Додух, Гелена Сидоренко, Наталія Порпленко на чолі з лікарем Павліною Левчук не давали спокою нікому. Перебуваючи на правах пасинків, вони знаходили в собі сили і робили все можливе і неможливе, щоб станція в Броварах була.


Спільні зусилля громадськості, керівництва міста і району дали результат. Департамент охорони здоров’я Київської ОДА наказом № 54 від 20.11.2015 р. створив Броварську станцію екстреної медичної допомоги, яка розпочала працювати з січня 2016 р. З’явилося світло в кінці тунелю.


Та попереду ще чимало справ. Передусім необхідно оптимізувати роботу створених центрів первинної медико-санітарної допомоги і ЦРЛ. Найкращим варіантом розв’язання проблеми було б введення ЦПМСД в структуру райлікарні. Це дало б змогу істотно скоротити непродуктивні витрати, підвищити мобільність медичних закладів.


Є всі підстави сподіватися на краще. Головний лікар Броварської ЦРЛ Валентин Багнюк активно сприяв створенню станції екстреної допомоги, хоч формально міг би і не втручатися в справи, та гору взяла турбота про земляків. Можна очікувати, що обраний на місцевих виборах депутатом обласної ради В. Багнюк використає всі законні важелі для розв’язання проблем медичної галузі району.


Сподіваємося, що таких прикладів у нашому житті ставатиме більше.

Бровари.