Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики ухвалив Стратегію розвитку законодавства України з питань свободи слова та діяльності ЗМІ відповідно до європейських стандартів, але без графіка її реалізації. Документ стосується розвитку медіаринку, забезпечення плюралізму в цій сфері, протидії інформаційній агресії, захисту прав журналістів та ЗМІ тощо.

 

 

Крім того, парламентарії розглянули законопроект щодо недопущення блокування діяльності засобів масової інформації. Як зазначила голова комітету Вікторія Сюмар (на знімку), у цьому документі йдеться про неможливість накладання арешту на майно та рахунки, які належать ЗМІ, навіть після рішення суду. За її словами, Комітет Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя вбачає в цьому порушення норм Конституції про рівність суб`єктів перед судовим процесом і рекомендує відхилити даний законопроект. Враховуючи це, парламентський Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики вирішив рекомендувати Верховній Раді повернути документ на доопрацювання для усунення відповідних порушень Конституції.


Також народні обранці розглянули законопроект щодо обов’язкового інформування про засновників та власників засобів масової інформації. Проект зобов’язує мовників кожні шість годин ефірного часу надавати телеглядачам відомості про власників медіа. Під час обговорення документа Вікторія Сюмар зауважила: більшість новел проекту втратили актуальність, оскільки після ухвалення у вересні минулого року закону щодо забезпечення прозорості власності ЗМІ всі телерадіоорганізації мають подати документи до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення з інформацією про кінцевого власника до березня.


«В експертів є великі сумніви, що канали не спробують обійти цю норму. Тому пропоную спочатку подивитися, чи будуть вони її виконувати, чи не треба буде посилювати механізми, які їх спонукатимуть до виконання закону, а потім повернутися до вищезгаданої пропозиції», — сказала народний депутат від фракції «Блок Петра Порошенка» Ольга Червакова.


Після дискусії комітет ухвалив рішення рекомендувати направити законопроект на доопрацювання у зв`язку з приведенням його у відповідність до вже прийнятих норм.


Учасники засідання вирішили поновити роботу над проектом закону про аудіовізуальні послуги, оскільки після його ухвалення, за словами Вікторії Сюмар, для України відкривається грантовий проект «Креативна Європа» на суму півтора мільярда євро. Голова комітету запропонувала провести нараду за участю народних депутатів, громадських організацій, представників телерадіоіндустрії, Національної ради з питань телебачення і радіомовлення для узгодження базових позицій, необхідних для приведення законодавства у відповідність до європейських стандартів.