Голова НБУ Валерія Гонтарева, пояснюючи девальвацію гривні, посилається на сезонний фактор та паніку на валютному ринку. Водночас об’єктивні фактори вказують, що лихоманка курсу зіграла на руку уряду. Так, лише 19 січня Мінфіну на конвертації валютної позики вдалося додатково залучити 318 млн. грн.

 

Тим часом голова Нацбанку України наприкінці минулого тижня втішала: НБУ не зупиняє новий обвал гривні, щоб банки самі намацали нове «дно». Національний банк не виходив три дні на міжбанк для... знаходження банками рівноважного курсу. «Зараз курс знаходиться у межах 25—25,2 UAH/USD. Це вже третій день, коли ми не виходимо з аукціонами. Ринок сам знаходить баланс», — сказала вона.


— Відповідно до плану, 19 січня цього року здійснено випуск облігацій внутрішніх державних позик (ОВДП) в іноземній валюті на суму $486 млн., — розповідає заступник керівника ГО «Публічний аудит» Андрій Вігірінський. — За рахунок конвертації Національним банком України до бюджету залучено 11,97 млрд. грн. валютних коштів за курсом 24,63 грн./$1, тоді як ще на початку січня курс гривні до долара становив 24 грн./$1, як і прогнозувалося. Тобто, не вживаючи заходів до подолання девальваційних процесів, уряд ситуативно залучив на кожному доларі додаткові 68 копійок, що на загальному обсязі дало додатково 318 млн. грн.


— Зважуйте самі, — каже фахівець, — якщо в день розміщення ОВДП міжбанк закрився з курсом по 25,25 грн./$1, то вже 20 січня — 24,45 грн./$1. Тобто, девальвація на той час потрібна була, в першу чергу, уряду, оскільки дозволила конвертувати залучену валютну позику за вищим курсом, а відповідно, покрити більшу дефіцитну діру.


Крім того, майже 84,5 млн. грн. Мінфін залучив ще 12 січня, і ще понад 100 млн. — 20 січня. А отже, лише за 20 днів цього року до бюджету залучено 12 млрд. грн., або 1/8 від усього запланованого на рік обсягу ОВДП. При цьому попереду тільки в першому кварталі ще 16 аукціонів. Нагадаємо: на цей рік передбачено фінансування державного бюджету за рахунок запозичень на суму 217,9 млрд. грн. Із них внутрішні запозичення визначено в обсязі 98,4 млрд. грн., зовнішні — на рівні 119,5 млрд. грн. (104,55 млрд. — у загальний фонд та 15 млрд. грн. — у спеціальний).


— Вимальовується така тенденція: плануючи власні витрати на перший квартал року, в уряді розуміють, що коштів не вистачатиме, в тому числі через сезонний фактор, свята, низьку ділову активність тощо. На цей період вони й спланували основний обсяг річних запозичень. НБУ запустив емісійні процеси, тим самим штовхаючи курс вниз. Потім його, мабуть, все-таки спробують повернути в більш розумні межі, а протягом року скоротять обсяг грошової маси, — резюмує експерт.


Проте вже зараз, в умовах, коли після новорічних свят економіка ще не запрацювала на повну силу, товари та послуги не вироблені в тому обсязі, який би забезпечив цю додаткову емісію грошових коштів, продукованих під державні цінні папери; податкові надходження ще не акумульовані на єдиному казначейському рахунку, а ринок, за словами головного банкіра країни, сам знаходить баланс, уряд, користуючись лихоманкою курсу, залучає для фінансування власних потреб мільярди гривень.


Підсумовував Віктор БОНДАР.