Я — учасник бойових дій, мешкаю у столиці. Чув, що після отримання відповідного посвідчення держава гарантує знижку за користування електроенергією, водою, газом. Чи поширюється ця пільга на членів моєї сім’ї та які документи слід подати, щоб її оформити?

 

Олександр МОРЕНКО.

Київ.

 

Учасникам бойових дій відповідно до ч. 5 ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» передбачена 75-процентна знижка плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) та скрапленим балонним газом для побутових потреб у межах середніх норм споживання.


Пільги щодо плати за комунальні послуги та паливо надаються учасникам бойових дій та членам їх сімей, що мешкають разом з ними, незалежно від виду житла чи форми власності на нього. Площа житла, на яку нараховується 75-процентна знижка плати, визначається в максимально можливому розмірі в межах загальної площі житлового приміщення згідно з нормами користування, незалежно від наявності в складі сім’ї осіб, які не мають права на знижку плати. Площа житла, на яку надається знижка, при розрахунках плати за опалення становить 21 кв. метр опалювальної площі на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю.


Оскільки в Україні ведеться Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги, для призначення пільг на оплату житлово-комунальних послуг учаснику АТО потрібно перебувати на обліку в управлінні праці та соціального захисту населення за місцем проживання.


Для оформлення пільги слід звернутися до ЖЕО за місцем проживання (або до органу місцевого самоврядування для мешканців приватного сектору) і надати два пакети документів: копії посвідчення учасника бойових дій; копії паспорта; копії довідки про присвоєння ідентифікаційного номера; копії свідоцтв про народження неповнолітніх дітей пільговика та інші документи за потреби. Після цього ЖЕО надсилає пакет документів до відповідного управлінні праці та соціального захисту населення районної адміністрації.


До постачальника комунальних послуг учасник бойових дій має звертатися особисто. Так, для призначення пільг з оплати природного газу споживачеві відповідно до п. 18 Правил надання населенню послуг з газопостачання необхідно звернутися до газопостачального підприємства з письмовою заявою та документами, що підтверджують його право на пільги (посвідчення учасника бойових дій; паспорт; довідка про присвоєння ідентифікаційного номера; довідка з ЖЕО за формою №3).


Аналогічний пакет документів необхідно подати для отримання пільги з оплати послуг водопостачання та водовідведення до абонентської служби (відділу) організації, з якою укладений договір про надання відповідних послуг.


Згідно з п. 31 Правил користування електричною енергією для населення, споживач, який має право на встановлені законодавством пільги з оплати спожитої електричної енергії, повідомляє у письмовій заяві енергопостачальника про своє право на пільгу. Пільга надається з дня надання споживачем заяви до енергопостачальної організації та тільки за місцем постійного проживання.


Отже, лише після оформлення пільги на користування комунальними послугами учасник бойових дій та члени його сім’ї отримають знижку, передбачену законодавством.

 

Наталя ТИТАРЕНКО.