На Вінниччині почала працювати установка з виготовлення паливних брикетів з соломи. Встановили її в агрофірмі «Світанок» Козятинського району. Bіomasser Multі — новинка, впроваджена спільно з однією з польських фірм. Як пояснив її представник Роман Длугі, тепловіддача однієї тонни брикетів така сама, як від двох тонн деревини. Важливо, що сировина не потребує попереднього сушіння, це зменшує енерговитрати. Переробляти солому можна з вологістю в тридцять відсотків.


— Три мільйони тонн соломи залишається щороку після жнив на полях області, — каже перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації Андрій Гижко. — Частину її господарства забирають для потреб тваринництва. Якби вдалося переробити таку кількість сировини на паливні брикети, ми б зекономили майже три тисячі тонн високоякісного вугілля. За словами посадовця, в регіоні планують перевести на альтернативне опалення всі бюджетні організації, а деякі з них уже відмовилися від газу. Якщо нова установка підтвердить у роботі свої технічні характеристики, то керівництво краю рекомендуватиме придбати аналоги для кожного з 27 районів. Щоправда, ціна машини чимала — Bіomasser Multі коштує три мільйони гривень.


— Хочемо домовитися з польськими партнерами щодо отримання пільгових кредитів під 3—5 відсотків річних для територіальних громад та комунальних підприємств нашого регіону, — продовжує Андрій Гижко, — на придбання таких установок. Це не тільки зекономить кошти, а й дасть можливість розв’язати проблеми охорони довкілля.


До слова, у селищі Турбів Липовецького району вже два роки працює завод з виготовлення паливних брикетів. Роблять їх із соломи. Лінію з виробництва альтернативного виду палива встановлено на спільному україно-польському підприємстві «Барлінек», де паливні брикети виготовляють з відходів основного виробництва — тирси та деревини. Таке паливо користується попитом. Загалом цьогоріч на впровадження енергоощадних технологій у бюджеті області передбачено 55 мільйонів гривень.


Вінницька область.