Харківську ТЕЦ-3, яка була введена в експлуатацію ще в серпні 1934 року, планують реконструювати. Слід зазначити, теплова енергія, що тут виробляється, забезпечує 25% усієї потреби системи централізованого теплопостачання Харкова в опалювальний період і до 50 відсотків гарячого водопостачання населення в неопалювальний період у семи районах міста. Станція не тільки обігріває майже дві тисячі житлових будинків, а й подає тепло й гарячу воду до 63 шкіл, 47 дошкільних закладів і 41 лікувальної установи.
На модернізацію Світовий банк виділить понад 107 млн. грн. На теплоелектростанції буде реконструйована частина обладнання, зокрема турбогенератор № 2, повідомив директор ТЕЦ-3 КП «ХТС» Леонід Лисак. Реконструкція турбогенератора дасть змогу додатково виробляти майже 160 млн. кВт/год на рік і додатково заощаджувати 6 млн. куб. м газу.
В основу плану модернізації ТЕЦ-3 покладено ідею відновлення енергетичних об’єктів комбінованого виробництва теплової й електричної енергії. Введення в експлуатацію нової турбіни дасть можливість в оптимальному режимі використовувати потужності парових котлів середнього тиску, які нині використовуються на 25—30%, і забезпечить додаткове виробництво електроенергії протягом усього року.
Увести в експлуатацію новий турбогенератор на ТЕЦ-3 планується до кінця 2019 року.
За словами директора підприємства, поставки й монтаж сучасного обладнання почнуться в другій половині нинішнього року. Окупність його — не більш як шість років.
Крім відновлення обладнання на ТЕЦ-3 за кредитні кошти в житлових будинках Харкова планується встановити майже тисячу теплових лічильників з погодними регуляторами, 250 теплових пунктів, замінити малоефективні, застарілі 58 локальні котельні.