Понад чотири роки у Донецькій області діє громадська організація «Артемівське товариство захисту тварин». Однією із цілей, яка об’єднала чотирьох місцевих волонтерів, є створення в Артемівську притулку для бездомних тварин. Ну, а поки його нема, до завдань організації належать ветеринарна допомога бродячим чотирилапим, їх стерилізація з наступним перетримуванням, пошук нових господарів для тварин, захист їх від жорстокого поводження, допомога в пошуку чиїхось улюбленців, які згубилися.

Товариство захисту тварин діє в Артемівську з грудня 2011 року. В 2012-му тут було обладнано стерилізаційний майданчик для надання ветеринарної й соціальної допомоги бездомним тваринам і ухвалено міську програму «Вилов—стерилізація—випуск». За кілька років існування цієї програми об’єднання, за словами волонтерів, не одержало жодної копійки з бюджету на її реалізацію. І це при тому, що міська ветлікарня не надто бажає проводити стерилізацію бездомних собак і кішок. Захисники тварин робили це винятково за рахунок благодійних внесків і за «опікунські» гроші. «Опікунами» тут виступають пересічні мешканці, які по гривні збирають гроші на стерилізацію своїх дворових тварин.
«На сьогодні уже простерилізовано понад 300 собак і 200 кішок, —ділиться результатами роботи активістка об’єднання Марина Шажко. — З нашою допомогою також знайшли прихисток понад 400 щенят, кошенят і дорослих тварин».
Майданчик не є повноцінним притулком через відсутність необхідних умов: обладнаних вольєрів, обов’язкової карантинної зони, а також основної умови — фінансування. Але він уже давно «переріс» свою первісну функцію тимчасового перетримування. На сьогодні тут перебувають майже 70 собак, хоча місткість об’єкта — щонайбільше 30 тварин. І хоча називати його притулком, який відповідає низці стандартів, зарано, мискою їжі й теплим вольєром артемівські активісти забезпечили багатьох своїх підопічних, для яких повернення на вулицю означало загибель. Це переважно старі, хворі тварини, а то й зовсім собаки-інваліди.
Останній рік під опіку громадських працівників час від часу потрапляють особливі тварини «з того боку». Артемівськ перебуває в зоні проведення АТО. За 20—30 кілометрів від міста — передові позиції, блокпости, зона інтенсивних обстрілів. Звідти, з лінії зіткнення, виїжджають не лише люди, а й чотирилапі істоти. Волонтери забирають їх просто з вулиць — худих, з пораненими лапами, з обривками ланцюгів на шиї, зі зневіреними й сповненими страху очима. Прилаштувати таких тварин складно: вони втягують голови чи притискаються до землі при гучних звуках, жадібно накидаються на їжу, бояться залишатися на самоті, не йдуть на прив’язь. Алабай, боксер, ротвейлер, лягаві. Для них прифронтовий стерилізаційний майданчик став останнім притулком, шансом на життя...
Волонтери доглядають за тваринами переважно у вільний час, після роботи чи в перервах між заняттями. Причому в умовах далеко не сприятливих. З березня 2014 року тут немає електрики, оскільки КП «Флора», на території якого розташований майданчик, відключено від енергопостачання за несплату.
Ще одне, болюче питання — водопостачання. За ті борги підприємство давно відключили від водогінних комунікацій, і підключати ніхто не збирається. «А нам і так нормально», — кажуть балансоутримувачі... А от для опікунів тварин таке становище не нормальне, і воду вони змушені завозити. Купують ємність в один куб за 150 гривень. Враховуючи постійне зростання потреб у воді — на приготування їжі, прибирання кліток і вольєрів, інші потреби, завозити воду доводиться двічі-тричі на місяць.
Крім того, приміщення, переобладнане 2012 року під майданчик, потребує ремонту. Тече дах, на стінах узимку лежить шар інею. Не рятує навіть складена в приміщенні піч, тому що сама будівля — звичайний сарай для зберігання саджанців. На його ремонт і утеплення потрібна не одна тисяча гривень. Не чекаючи на допомогу з боку, волонтери намагаються самі почати роботи з ремонту й облаштування території. Але чотири людини, навіть за підтримки небайдужих мешканців, навряд чи зможуть самостійно розв’язати проблему бездомних тварин багатотисячного міста. Чи надійде довгоочікувана допомога братам меншим — питання це залишається в Артемівську відкритим.

Донецька область.

Фото надано громадською організацією «Артемівське товариство захисту тварин».