Парламентська хроніка


Ранкове засідання 17 березня

 


Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей звернення в дохід держави грошових коштів, цінностей та доходів від них до ухвалення вироку суду» (реєстр. №4057). «Це новий законопроект, який може бути прийнятним для більшості народних депутатів, оскільки йдеться про повернення на користь держави декількох мільярдів доларів. Але так повернуті, щоб жодна непорядна людина не змогла скористатися цим», — сказав глава парламенту на початку обговорення цього питання.

 

 

Представляючи цей законопроект, народний депутат Іван Вінник (Блок Петра Порошенка) повідомив про домовленість, що його норми стосуватимуться лише держслужбовців та застосовуватимуться виключно щодо злочинів, пов’язаних із розкраданням, створенням злочинного угрупування та отриманням хабарів.

Олександр Долженков (Опозиційний блок) назвав цей законопроект антиконституційним, бо, за його словами, він і далі допускає конфіскацію коштів до винесення обвинувального вироку суду та що цим нівелюються конституційні принципи недоторканності приватної власності та презумпції невинуватості.

Олена Сотник («Самопоміч»), котра також виступила проти ухвалення законопроекту в пропонованій редакції, заявила, що за ним приховується схема змови. «По-перше, Янукович і компанія після стягнення з них у такий спосіб коштів ніколи не будуть звинувачені, бо жоден міжнародний суд не визнає наші вироки законними. І через два роки ті люди, з яких ці кошти буде стягнуто, отримають у міжнародних судах позитивні рішення, а Україна сплатить їм зі свого бюджету повну компенсацію та ще додатково штраф. Так Янукович обілиться і скаже, що на нього чиниться політичний тиск», — переконувала народний депутат. Тож вона закликала Генпрокуратуру подати до парламенту звіт про те, як відбувається розслідування по Януковичу і компанії та чому досі нікого з них не було заочно засуджено, щоб уже на основі цих вироків здійснити конфіскацію награбованого майна.

Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко, звертаючись до тих, хто заперечує необхідність ухвалення цього законопроекту, зазначив: вони намагаються довести, що повернення вкрадених Януковичем мільярдів — це порушення прав людини. «Обкрадати українців, здирати з них мільярди — це не порушення прав людини, а повернути до бюджету те, що було вкрадене — це, виявляється, порушення прав людини, тому, мовляв, Янукович колись доведе, що він чесно заробив ці гроші», — заявив О. Ляшко.

Юрій Тимошенко («Народний фронт») висловив здивування, що деякі демократичні фракції разом з Опозиційним блоком виступають за те, щоб вкрадені 50 мільярдів гривень залишилися Януковичу.

Юрій Луценко (Блок Петра Порошенка), наводячи аргументи, чому цей законопроект потрібно підтримувати, зазначив: «Він не стосується активів, нерухомості, інших цінностей, а лише незадекларованих коштів та облігацій державної позики». При цьому умовою їх звернення в дохід держави є вчинення виключно особливо важких злочинів та в разі, якщо звинувачені понад півроку переховуються за межами держави.

Перед тим, як поставити на голосування питання про включення цього законопроекту до порядку денного, глава парламенту висловив переконання, що коли державний чиновник, вкравши кошти, переховується від розслідування за кордоном, то награбоване має бути конфісковане та повернуте державі і громадянам. «В чому тут проблема? Не кради і жодних проблем не буде, а якщо вкрав, то повернеш гроші і будеш сидіти», — сказав В. Гройсман та нагадав, що ці кошти уже враховані у Держбюджеті та мають бути спрямовані на оборону і на підвищення соціальних стандартів.

Однак під час сигнального голосування на табло висвітилося лише 174 голоси, тож було оголошено перерву. Після її завершення І. Вінник повідомив, що із законопроекту вилучено формулювання «інші цінності», оскільки це може тлумачитися як акції та майнові права, а також прибрали посилання на декларації.

О. Сотник до цього додала, що із законопроекту також вилучили положення, яке порушує презумпцію невинуватості. «Генпрокуратура має доводити незаконність набуття будь-яких коштів та цінних паперів», — сказала вона.

Зрештою, народні депутати таки проголосували включення законопроекту до порядку денного, а от ухвалити його в першому читанні вдалося лише після врахування пропозиції О. Сотник про чіткіше визначення поняття «третіх осіб», «за» проголосували 228 народних депутатів. Для підготовки законопроекту до другого читання вирішено створити робочу групу.

На початку засідання Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, реагуючи на повідомлення про замах на життя народного депутата від фракції «Самопоміч» Вікторії Войціцької, закликав правоохоронні органи невідкладно розслідувати цю безпрецедентну подію, а також інциденти з іншими народними депутатами. «Звертаюся до Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України надати повний перелік усіх правопорушень стосовно народних депутатів України, дати вичерпну інформацію з розслідування таких інцидентів та поінформувати про вжиті заходи щодо пошуку тих, хто вчинив ці злочини. Це є принципово важливим, і Верховна Рада дасть цьому оцінку», — заявив він.

 

Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк (на знімку в центрі) пов’язав замах на Вікторію Войціцьку з її боротьбою з корупцією в паливно-енергетичній сфері. «Це людина, яка розуміє та розкриває схеми, які там працюють, і вільно про них говорить», — заявив він.

 

Володимир Литвин, Сергій Лабазюк.