Парламентська хроніка


Ранкове засідання 18 березня

 


Традиційно п’ятниця розпочалася із години запитань до уряду. Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко повідомив про те, що Україна відновлює співпрацю з Іраном. «Після 12 років перерви відносини з цією Ісламською Республікою відновлено», — сказав він, наголосивши: на порядку денному стоятиме продовольча безпека Ірану і енергетична безпека для нашої країни. Очікується, фахівці долучаться до спільної роботи в сфері авіа-, машинобудування, енергетики, плануються взаємовигідні інфраструктурні проекти. Раніше українці вже брали участь у реалізації відповідних проектів в Ірані, більшість з яких і досі ефективно працюють. Відтак, наших спеціалістів там пам’ятають і охоче працюватимуть із нами далі.

 

Віце-прем’єр-міністр поінформував також про те, як у країні триває ключова, за його словами, реформа — децентралізація. На початок року ми мали вже 159 об’єднаних громад. Процес триває й далі, але «нам потрібно прийняти зміни до Конституції», — зауважив чиновник, висловивши сподівання на результативне голосування у парламенті для того, щоб пройти точку неповернення у цьому питанні. За сприяння Верховної Ради та її очільника прийнято рішення про підтримку проектів, які вже діють у громадах, сказав Г. Зубко. Так, виділено три мільярди гривень на фонд регіонального розвитку і мільярд — на підтримку об’єднаних територіальних громад. Принцип розподілу коштів надзвичайно простий, запевнив урядовець: що більша територія громади та її населення, то істотнішою буде підтримка від держави. Він зауважив: нині спостерігається дуже слабка ініціатива від регіонів з точки зору подачі інвестиційних проектів. Відомо, що 27 березня і 24 квітня у нас відбудуться наступні вибори в об’єднані територіальні громади, поінформував віце-прем’єр. Очікується, що додатково оберуть ще 13 рад, які розпочнуть формування своїх органів.


За словами віце-прем’єра, проект реконструкції Бортницької станції аерації вже запущено. Цього року держава, виконуючи свої обов’язки, вже спрямувала 63 мільйони гривень на підготовчі роботи. Ще 47 мільйонів очікують від екологічного фонду. Японська сторона профінансувала технічну проектну розробку та підготовку, яка стала в 380 мільйонів гривень. «Ми бачимо чітку маршрутну картку, завдяки якій розуміємо, як впроваджуватиметься цей проект», — наголосив Г. Зубко.


Наприкінці свого виступу урядовець зачепив тему, пов’язану із зловживаннями під час будівництва корпусу Центру охорони матері та дитини в Києві. Він нагадав, як група народних депутатів зібралася біля трибуни Верховної Ради, вимагаючи вирішення цього питання для припинення зловживань, які відбуваються. Наприкінці року керівництво, яке здійснювало цей проект, вивело з рахунків підприємства 78 мільйонів гривень і спрямувало їх на погашення боргів 2012—2013 років. За цією справою відкрито кримінальне провадження, керівника, який дозволив зловживання, звільнено, призначено нового керівника, каже віце-прем’єр. Водночас урядовець зауважує, що людина, яка займатиметься мільярдним проектом, отримуватиме офіційну зарплату розміром 12 тисяч гривень, і це питання потребує вирішення, наголосив він. У парламенті є дві групи, стверджує Г. Зубко, одна із них хоче закінчити проект, а інша — бажає контролювати кошти.


Заступник міністра закордонних справ Вадим Пристайко поінформував, що питання про надання безвізового режиму для України розглядатимуть все-таки у пакеті з Грузією. Це стало можливо завдяки ухваленню народними депутатами змін у відповідне законодавство. Очікується, визначатимуться з цього приводу вже в червні цього року.


Відповідаючи на запитання парламентаріїв, урядовець не досить високо оцінив роботу над мирним урегулюванням конфлікту на сході країни у Мінському форматі — тристоронньою робочою групою, яка діє у складі представників України, Росії та ОБСЄ. «Нас особливо турбує відсутність повного припинення вогню та реального прогресу в обміні захопленими громадянами», — сказав він. Міністерством закордонних справ надіслано 160 нот протесту з приводу незаконного утримання наших співвітчизників. Нині на території Росії офіційно утримується 29 наших людей. Чотирьох із них нам готові передати для відбування покарання на території нашої країни. Майже сім десятків із цих нот протесту стосуються Надії Савченко.


Нині на території Російської Федерації перебуває чотири мільйони наших співвітчизників. Саме ця цифра ускладнює процес запровадження візового режиму між нашими країнами. Адже навіть елементарне забезпечення цих людей паспортами для перетину кордону потребує чималих витрат. За даними міністерства, лише 15—20 відсотків українців нині мають закордонні паспорти. Окрім того, відповідний крок, очевидно, доведеться зробити і в бік білоруського кордону, а в цій країні перебуває ще мільйон наших співвітчизників. Нині ми безперешкодно перетинаємо кордон із північним сусідом завдяки угоді, датованій 1997 роком. За письмовим повідомленням однієї із сторін вона може втратити чинність протягом шести місяців. Якщо буде прийнято відповідне політичне рішення, міністерство може почати реалізовувати його хоч нині, каже заступник міністра.


Після оголошення депутатських запитів у засіданні Верховної Ради оголосили перерву. Тоді парламентарії заслухали проміжний звіт голови тимчасової слідчої комісії з питань проведення технічної експертизи будівельних робіт та перевірки ефективності використання бюджетних коштів при будівництві мостових переходів через річку Дніпро в місті Запоріжжя Петра Сабашука. Затим обговорили проект змін до закону про вищу освіту, які стосуються Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, однак голосування перенесли на наступний сесійний тиждень. А потім народні депутати перейшли до «Різного».

 

Дослівно

 

Віце-прем’єр-міністр Геннадій ЗУБКО:


«Протягом цього року нас чекає чимало рішень для подолання енергозалежності, яку маємо уже багато років. За рахунок дешевого російського газу Україна сплачувала дуже велику політичну ціну».

 

Віктор Пинзеник, Анатолій Євлахов, Віктор Чумак.


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.