Ще одна велика радість звалилася на мешканців «ДНР» — тут почали видавати нові паспорти. Свої, республіканські. Першим заповітний документ із двоглавим орлом на обкладинці одержав найголовніший начальник О. Захарченко. Це за давньою комуністичною традицією, коли партійний квиток за № 1 видавався засновнику. А тутешні вожді, звичайно, себе «под Лениным чистят».

Ватажок «ДНР» привітав громадян із цією історичною подією й похвалився, який це чудовий документ: він має аж 7 ступенів захисту. Крутіший за долар. Правда, незрозуміло, навіщо йому знадобився такий крутий захист, навряд чи хтось їх підроблятиме, кому вони потрібні? Цей документ необхідний винятково для внутрішнього користування, за межами «ДНР» за ним не купиш квиток на літак, не оселишся в готелі, ні копійки не отримаєш у банку, не говорячи вже про інші операції з юридичними документами. Це свого роду фейк.
Населення повідомили, що паспорти насамперед вручатимуть громадянам, які досягли 16 років, а таких у черзі — 34 тисячі. Правда, видаватимуться вони не безплатно, за кожний доведеться віддати 250 рубликів.
Нові документи видаватимуть ще одній категорії безпаспортних жителів — тим, хто хронічно не має цих документів. Мабуть, безхатченкам. У результаті сучасний Паніковський уже не буде «людиною без паспорта», а це теж значне досягнення.
У зв’язку із цим місцеві ЗМІ у захваті цитують відомі рядки Маяковського: «Читайте, завидуйте, я — гражданин...» І таке інше. Але при всіх своїх 7 ступенях захисту за межами «ДНР» новий паспорт нікому не потрібний. Але ж у мешканців «республіки», як відомо, і в Україні, і в Росії всіляких ділових інтересів безліч. І щоб вирішувати господарські питання, треба буде все-таки діставати «из широких штанин» український паспорт із тризубом на обкладинці.
Утім, ватажків «ДНР» така ситуація анітрохи не бентежить, вони кажуть, що це тимчасові труднощі й вихваляються, що процес міжнародного схвалення вже пішов — нові паспорти визнала така велика держава, як Південна Осетія.
Це дуже круто, правда?

Донецьк.

Мал. автора.