Ранкове засідання 30 березня

Зранку в сесійній залі зареєструвалося 334 народні депутати. Обранці розглянули традиційні для середи питання ратифікації. Так, у першому читанні та в цілому підтримали проект закону «Про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Словацької Республіки про безоплатну передачу гелікоптера МІ-8ПС-9». Як повідомив голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін, йдеться про безоплатну передачу Словаччині непридатного для польотів гелікоптера МІ-8ПС-9 для його експонування в Музеї авіації у місті Кошице.

Сесія обговорила також проект постанови про проведення парламентських слухань на тему «Професійна освіта як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу країни: проблеми та шляхи вирішення». За словами голови Комітету з питань науки та освіти Лілії Гриневич, нинішня ситуація з професійно-технічною освітою демонструє необхідність антикризових дій з приводу підготовки професійних кадрів. Власне, проведення відповідних парламентських слухань першого червня цього року підтримали 243 народні депутати.

Верховна Рада розглянула також проект постанови про проведення 18 травня 2016 року парламентських слухань «Стан реалізації засад антикорупційної політики в Україні». За словами голови Комітету з питань запобігання і протидії корупції Єгора Соболєва, ухвалено багато антикорупційних законів. Але більшість із них залишаються на папері. Тому й виникла ініціатива запросити до сесійної зали журналістів, що ведуть розслідування, громадських активістів, відповідальних керівників нових антикорупційних органів і серйозно поговорити про те, що потрібно зробити, аби закони про протидію корупції не залишалися на папері. Підтримуючи загалом ідею проведення таких слухань, народні депутати, однак, не змогли ухвалити необхідне рішення. Через брак голосів головуючий на засіданні Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій запропонував провести сигнальне голосування. Воно засвідчило наявність лише 209 голосів. Тож рішення щодо проведення слухань сесія ухвалить наступного дня.

Так само були обговорені й решта питань. Зокрема, проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності в частині працевлаштування людей з інвалідністю.

Як зауважив голова Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю Олександр Третьяков, цей законопроект підготовлено спільно з Фондом соціального захисту інвалідів та підтримано громадськими організаціями. Він спрямований на підвищення рівня реального працевлаштування та зайнятості людей з інвалідністю через посилення відповідальності роботодавців за невиконання нормативу працевлаштування людей з особливими потребами. Проект унеможливлює також звільнення роботодавців від сплати адміністративно-господарських санкцій за невиконання зазначеного нормативу за рішенням суду.

Звісно, політична криза, створення нової коаліції та призначення нового уряду залишаються топ-темами у риториці народних депутатів. Так, під час ранкового засідання позафракційний Андрій Іллєнко (обраний від ВО «Свобода») зауважив, що нині є не просто криза парламенту чи уряду, а криза довіри суспільства до влади та глибока економічна скрута. «Україна, на жаль, минулого року зайняла перше місце за рівнем зростання інфляції — 49 відсотків. Водночас у Сирії, де шостий рік триває громадянська війна, — 33 відсотки», — наголосив він.

За його словами, неможливо владнати ситуацію простим переформатуванням коаліції. І проблема не лише в парламентській кризі. Керівництво держави, за його словами, тримає парламент лише для трьох речей — контроль приватизації, продаж землі сільськогосподарського призначення та Мінські угоди. «Адже у парламенті хочуть провести закон про амністію та про вибори на окупованих територіях», — сказав він.

На думку А. Іллєнка, існує лише два варіанти виходу із ситуації -конституційний або неконституційний. Тобто дострокові вибори, формування нової коаліції та уряду. Якщо цього не буде — отримаємо соціальний вибух. «Кожен день перебування Яценюка на посаді, роботи цього парламенту — це плюс у відсотку Опозиційного блоку. Цього допустити не можна. Чим швидше відбудуться вибори, тим буде краще для країни», — заявив він.

Олег Ляшко, голова фракції Радикальної партії був вражений тим, що три фракції — БПП, «Народний фронт» та «Батьківщина» не змогли створити коаліцію. «Продовження політичної кризи вкрай шкідливо, як для самої країни, так і для наших стосунків з міжнародними партнерами», — сказав він. До того ж, зауважив обранець, вирішення політичної кризи дозволило б Президенту мати більш сильні переговорні позиції під час візиту до Вашингтона.

Крім того, О. Ляшко назвав нинішній курс влади неправильним, таким, що веде до зубожіння українських громадян та до втрати української незалежності. Радикальна партія вже підготувала свої варіанти для зміни курсу країни: «У нас є чіткий план дій, і ми наполягаємо, щоб він був урахований у новій програмі дій уряду та новій Коаліційній угоді».

Тим часом Перший заступник Голови Верховної Ради повідомив про входження позафракційної Ірини Суслової (обиралася за списком «Самопомочі») до складу фракції БПП.

Цитата

Голова Комітету з питань науки та освіти Лілія Гриневич: «Проблема забезпечення сучасного ринку праці в Україні є більш багатогранною та комплексною, ніж, власне, професійно-технічна освіта. Ми повинні подивитися на стан ринку праці, як працює система підготовки і перепідготовки кадрів. Крім того, є вразливим питання статусу вищих навчальних закладів І—ІІ рівня акредитації, частина з яких забезпечуватиме вищу професійну освіту. Отже, це комплексна проблема, яка потребує залучення різних міністерств та комітетів Верховної Ради. Тому вона повинна вирішуватися на майданчику парламентських слухань».

 

 

Володимир Литвин, Марія Матіос.

 

 

Олександр Долженков, Василь Німченко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.