Голосування за новий уряд та керівництво Верховної Ради може відбутися вже сьогодні

Ранкове засідання 13 квітня

За результатами консультацій (за участю Президента, лідерів фракцій), що тривали протягом вівторка, вдалося вийти на той формат, який може бути прийнятним, відповідальним і дасть змогу вивести країну з кризи. На цьому, відкриваючи ранкове пленарне засідання, наголосив Голова Верховної Ради Володимир Гройсман. «Думаю, що сьогодні у нас буде нагода зустрітися, провести збори коаліції з тим, щоб у четвер вийти на голосування щодо створення нового уряду, затвердження програми дій, зміни керівництва Верховної Ради. Ситуація надзвичайно складна і тому приходить той момент, коли потрібно брати на себе відповідальність. Вірю в те, що наша спільна відповідальність матиме успіх. Ми будемо вірою і правдою робити свою справу. Переконаний: усі виклики будуть подолані, а ситуація в країні — стабілізована», — сказав він.

Судячи із такої заяви, можна дійти висновку, що Володимир Гройсман залишається кандидатом на посаду прем’єра. Підтвердженням тому слугує й заява, розміщена на його сторінці у соцмережах. У ній глава парламенту наголошує, що розуміє всі виклики, які стоять перед новим Кабміном, і просить підтримки громадян. Водночас він наголошує, що Кабмін буде абсолютно нетерпимим до корупції. «Я знаю, що відповідальність уряду величезна, а виклики просто катастрофічні. Але якщо буде ваша підтримка, підтримка громадян України, ми зробимо все, щоб вивести державу з кризи, в якій вона перебуває», — зазначив В. Гройсман.

Передавши головування на пленарному засіданні своєму Першому заступнику Андрію Парубію, Голова Верховної Ради залишив сесійну залу. Так, народні депутати включили до порядку денного та ухвалили (232 «за») проект постанови про Заяву Верховної Ради України з нагоди 10-річчя ратифікації Україною Рамкової Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. Відповідна Конвенція була ратифікована у березні 2006 року. Це перший міжнародний договір, сторонами якого є вже понад 180 країн, в яких проживає понад 90% населення земної кулі.

Мета постанови — оцінка виконання Україною положень Рамкової конвенції ВООЗ, визначення цілей та завдань із реалізації заходів із контролю над тютюном з метою зменшення поширеності куріння та смертності від хвороб, пов’язаних із тютюном.

Водночас сесія ухвалила низку рекомендацій парламентських слухань. Зокрема, «30 років після Чорнобиля: уроки та перспективи», «Розвиток підприємництва в Україні та підтримка малого і середнього бізнесу», «Стан і перспективи забезпечення в Україні безпеки дорожнього руху». А також призначила на 18 травня проведення парламентських слухань «Стан реалізації засад антикорупційної політики в Україні».

У першому читанні народні депутати обговорили низку законопроектів. Зокрема, про внесення змін до Закону України «Про відходи» (щодо поводження з небезпечними відходами). За словами одного з авторів проекту Сергія Тригубенка (БПП), небезпечні відходи, такі як ртуть, свинець, окис свинцю, телур тощо століттями лежать у землі й завдають шкоди майбутнім поколінням. «Маємо зорієнтуватися на те, що від цього законопроекту залежить майбутнє наших дітей», — сказав він. За словами депутата, нині Мінекології видано 290 ліцензій на поводження з небезпечними відходами. Але утилізуються вони у посадках, річках, на околицях міст. «Цей законопроект передбачає, що видача ліцензій здійснюватиметься лише тим підприємствам, які мають матеріально-технічну базу», — зауважив С. Тригубенко.

Загалом народні депутати позитивно оцінювали законопроект, хоча й мали до нього низку зауважень. Водночас через можливий брак голосів автор попросив поставити документ на сигнальне голосування, яке засвідчило лише 182 «за». Щоправда, на думку Віктора Пинзеника, у сесійній залі ніколи не буде дисципліни, якщо законопроекти постійно ставитимуться на сигнальне голосування.

Після традиційної 30-хвилинної перерви Перший заступник глави парламенту повідомив, що дві фракції — «Народний фронт» та БПП — просять оголосити перерву. Відтак А. Парубій оголосив ранкове засідання закритим.

Факт

За даними звіту ВООЗ, виданого 2013 року, від спричинених тютюном хвороб у світі щорічно помирає майже 6 млн. осіб. Якщо не вжити негайних заходів, тютюн вб’є 1 млрд. людей протягом цього сторіччя.

 

 

Олександр Домбровський, Олександр Бакуменко.

 

 

Олександр Горбунов, Дмитро Сторожук.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.