У Комітетах Верховної Ради


За рівнем розвитку літакобудування Україна належить до найбільш розвинених держав. Але, на жаль, більшість вітчизняних авіаційних підприємств працюють недостатньо ефективно, оскільки повністю не забезпечені обіговими коштами. Розробка літаків, підготовка виробництва до їх серійного випуску потребують багато часу. Саме в цей період підприємства мають найбільше фінансове навантаження.


І без державної підтримки їм розвиватися досить складно. Тож, як підвищити експортні можливості вітчизняного літакобудування, покращити інвестиційну й зовнішньоекономічну діяльність, збільшити обсяги виробництва, відповідь на ці питання шукали народні депутати під час засідання Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики. Зокрема, парламентарії розглянули зміни до Податкового та Митного кодексів щодо підтримки літакобудівної галузі.

 

Проектом закону про внесення змін до розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу (№3457) пропонується до 2025 року продовжити дію норми стосовно звільнення від сплати податку на додану вартість операцій із ввезення в Україну імпортних товарів (крім підакцизних); встановити, що «операції з продажу продукції (послуг), яка вироблена зазначеними підприємствами за рахунок коштів Державного бюджету, оподатковуються ПДВ за нульовою ставкою».


Крім того, згідно із законопроектом, звільняється від оподаткування прибуток підприємств літакобудування, що підпадають під дію норм статті 2 Закону України «Про розвиток літакобудівної промисловості» і здійснюють розробку або виготовлення з кінцевим складанням літальних апаратів та двигунів до них. Не сплачуватимуть земельний податок суб’єкти літакобудування, за винятком ділянок, на яких розташовані об’єкти соціального, торговельного, сільськогосподарського призначення та непромислового будівництва.


Члени комітету рекомендують Верховній Раді прийняти відповідні зміни до Податкового кодексу в цілому.


Змінами до Митного кодексу (№3458) народні депутати пропонують скасувати пільгові умови ввозу в Україну за договорами оперативного лізингу іноземних літаків масою порожнього обладнаного апарата понад 10 тис. кг, але не більше 35 тис. кг та пасажиромісткістю від 44 до 110 місць.


Також законопроект передбачає продовження пільгового режиму ввезення товарів, які використовуються при розробці, виробництві, ремонті, модифікації, обслуговуванні виробів авіаційної техніки до 2025 року.


За результатами розгляду народні обранці прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді ухвалити законопроект за основу.

 

Маємо орієнтуватися на британський досвід


Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Сергій Алєксєєв у Великобританії провів низку зустрічей з політиками, громадськими діячами та представниками бізнесу, а також ознайомився з роботою парламенту Англії.


«Законодавчий орган Англії, історія якого налічує сотні років, є яскравим прикладом для вітчизняного політикуму саме державницького підходу, коли інтереси країни не можуть бути обмежені в догоду чиїхось амбіцій. Вважаю, що саме такий підхід нині потрібен Україні, тому що спроби «розгойдувати» човен деякими політичними силами насамперед б’ють по країні, завдаючи їй серйозної шкоди і на світовому рівні», — сказав народний депутат.


Парламентарій наголосив: країнам з розвиненою демократією характерно публічне широке обговорення важливих тем. На даний момент для англійців однією з них є можливість виходу з Євросоюзу. Це пов’язано з тим, що Англія втомилася бути донором ЄС, де постійно зростає кількість мігрантів. Водночас, за його словами, на захист членства в ЄС під час зустрічі з бізнес-спільнотою Йоркшира британці наводили ситуацію в Україні, наголошували на важливості збереження колективної системи безпеки.


«Ми вдячні за розуміння гостроти ситуації і за підтримку. Нам важливо, що ця тема актуальна для Великої Британії, адже насправді Росія воює не з Україною. Вона воює з усім цивілізованим світом, у тому числі з ЄС, США, із західними цінностями та демократичними принципами, які вибудовувалися століттями, і робить це на території України», — сказав Сергій Алєксєєв.


Також, зазначив він, на думку багатьох політиків і експертів, членство Великої Британії в ЄС дасть змогу зберегти не лише європейські цінності, а також створить можливості вільного ринку для бізнесу і гарантії стабільності для наступних поколінь. І саме цього прагне Україна, підписавши Угоду про асоціацію з Європейським Союзом.


Окрім того, під час перебування у Великій Британії Сергій Алєксєєв зустрівся з суддею Королівського суду Йоркшира Роджером Томасом, з яким обговорив питання функціонування судової системи та її реформування. «З огляду на те, що саме тема реформи правосуддя стоїть однією з перших в нашому порядку денному, нам так важлива експертна думка практикуючих суддів та юристів з різних країн, щоб зробити українську судову систему максимально ефективною та продуктивною. Впевнений, проаналізувавши світовий досвід, ми вийдемо на оптимальну модель», — сказав народний обранець.


Напередодні Сергій Алєксєєв в Лондоні взяв участь у засіданні круглого столу, присвяченого Україні, на якому також були присутні лорди та члени палати громад. Учасників заходу цікавила політична ситуація в нашій країні, стан реформ та короткострокові й довгострокові перспективи. Народний депутат розповів про виконання Україною Мінських домовленостей, внесення змін до Конституції в частині децентралізації та правосуддя, а також про перебіг антикорупційної реформи.


Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.