Комітет Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності на своєму засіданні вирішив рекомендувати парламенту прийняти проект закону про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо вдосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг (№2456-д) у другому читанні й у цілому.

 

За словами голови комітету Сергія Рибалки, над доопрацюванням законопроекту працювала група, до якої входили представники всіх ринків фінансових послуг, Нацкомфінпослуг і Національного банку України. Він повідомив, що до законопроекту надійшло 80 пропозицій народних депутатів, більшість з яких було враховано. Кілька спірних виправлень із застосування штрафів до фінансових установ депутати обговорили на засіданні комітету й дійшли згоди.

«Але головне, що в законопроекті збережено спрямованість на створення дієвої системи захисту прав споживачів фінансових послуг, усунення прогалин і неузгодженостей у чинній системі правового забезпечення захисту прав споживачів», — сказав Сергій Рибалка.
Він висловив сподівання, що ухвалення цього та інших законопроектів дасть змогу зміцнити довіру громадян до фінансової системи України. Однак голова фінансового комітету підкреслив, що для реального повернення довіри потрібні системні дії всіх гілок влади, чого, на жаль, досі не відбувається.

Проект установлює повноваження державних органів із захисту прав споживачів фінансових послуг, уводить однакові правила для банків і небанківських установ, у тому числі рівні умови для реклами послуг, розкриття інформації й однакову відповідальність за порушення прав споживачів.

Комітет також заслухав у закритому режимі інформацію голови Державної служби фінансового моніторингу Ігоря Черкаського про роботу служби в 2015 році та про основні напрями роботи й перспективи законодавчої ініціативи в 2016-му.

«На жаль, величезна кількість матеріалів, які передали Держфінмоніторинг, ФГВФО (Фонд гарантування внесків фізичних осіб) і НБУ в правоохоронні органи, не привела до покарання винних у зловживаннях у фінансовій сфері. Треба прискорювати реформи в прокуратурі, інших структурах, що мають досудове слідство. Нам украй необхідні дієві антикорупційні органи й судова система. Досі лише одиниці справ про зловживання у фінансовій сфері дійшли до суду. І це при тому, що за два роки банківська система втратила кілька сотень мільярдів», — зазначив голова комітету Сергій Рибалка за результатами засідання.

Вл. інф.