Другий Міжнародний фестиваль традиційних культур «ЕтноСвіт», який відкрився у столичному «Мистецькому Арсеналі», зібрав на своїх творчих майданчиках понад 250 учасників із десяти країн. Серед його гостей — майстри, співаки і музиканти із Грузії, Італії, Естонії, Польщі, Білорусі, Литви, Хорватії, США, ну і, звичайно ж, з усіх регіонів України, де чи не в кожному селі народні умільці вишивають сорочки й рушники, тчуть килими й верети, плетуть кошики, роблять дитячі іграшки, ліплять горщики — всіх талантів і не перелічити.

 

Усе це, а ще різноманітні вироби із соломки, корали, дукачі й авторське намисто з бурштину і коштовного каміння, яке так любили носити наші бабусі, дідухи, ліжники, етноодяг і взуття, писанки, золоті й срібні прикраси, оздоблені кольоровою перетинчастою емаллю, технологія якої не мінялася вже двадцять століть, діжі для вина і соління, тканини, хустки та ще багато чого представили майстри на ярмарку рукотворів.


Увагу відвідувачів привертають роботи заслуженого майстра народної творчості Наталки Свиридюк, яка приїхала з Полтави з ляльками-мотанками. Її Катрусі й Ганнусі, одягнені в автентичні гаптовані вишиванки, давно «мешкають» у багатьох країнах. Ось і цього разу перші покупці придбали народну іграшку на подарунок канадським друзям. Маленькі лялечки, які носять як прикрасу на одязі чи сумочках, розбирають швидше, біля великих торгуються довго, адже коштують вони недешево.


На своїх майстер-класах пані Наталя залюбки ділиться секретами творчості з усіма охочими. Якщо одні вивчають лялькарство, то другі стають за ткацький верстат. Із ним на фестиваль завітала член Національної спілки майстрів народної творчості Валентина Ткач із Богуслава. Її килими, виготовлені з натуральної овечої шерсті, насправді не предмет побуту, а витвір мистецтва, що вражає орнаментом і кольорами.


Протягом чотирьох днів, саме стільки працюватиме ярмарок рукотворів, можна буде навчитися робити й дерев’яні ложки, діжки, а кому до снаги, то й справжні бандури.


Директор музею трипільської культури з Легедзиного, що на Черкащині, Владислав Чабанюк та Олесь Пошивайло з Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішні, презентували на фестивалі програму «Простір ГЛИНИ». В її рамках пройдуть не лише майстер-класи відомих гончарів, а й справжня трипільська толока, де кожен зможе відчути душу універсального природного матеріалу, з якого наші пращури багато тисячоліть тому робили глеки, миски, кружки й інший посуд. А ще долучитись до будівництва елементів трипільського поселення.


У програмі фестивалю — археологічна виставка, презентація національної кухні з частуванням, показ фільмів про традиції та особливості культури різних народів світу. А ще — пісні та танці. З колоритом народного співу гостей «ЕтноСвіту» знайомить відомий бандурист Тарас Компаніченко і гурт «Хорея козацька», хор із села Лука Київської області, автентичний спів якого може стати елементом нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, виконавці з Грузії.