Після початку антитерористичної операції наша сім’я вимушена була переїхати на підконтрольну українській владі територію. Наприкінці квітня цього року ми дізнались про смерть батька, який залишився проживати в місті Макіївка Донецької області. Поряд із моральними стражданнями ми зіткнулись із нерозумінням чиновниками нашої проблеми, пов’язаної із прийняттям спадщини. Поясніть, що робити спадкоємцям в такій ситуації.

Ольга, Запоріжжя.

Основною причиною усіх правових бід громадян, котрі перебувають у зоні АТО, є те, що документи, які видаються окупаційною владою, не визнаються Україною та не мають юридичної сили. Нотаріусам, які відігравали основну роль в оформленні спадщини, на території зони АТО було заблоковано доступ до Спадкового реєстру до закінчення антитерористичної операції на сході України.

Наказом Міністерства юстиції України «Про невідкладні заходи щодо захисту прав громадян на території проведення антитерористичної операції» встановлено, що нотаріальні дії та державну реєстрацію речових прав та їх обтяжень на нерухоме майно, яке розташоване на території окупованих територій, здійснюють, відповідно, державні реєстратори речових прав на нерухоме майно органів державної реєстрації прав і приватні та державні нотаріуси неокупованих районів Луганської та Донецької областей відповідно до законодавства.

Законом України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» було встановлено, що в разі, якщо останнім місцем проживання спадкодавця є населений пункт, на території якого органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення стосовно спадкового майна, спадкоємців, виконавців заповіту, осіб, заінтересованих в охороні спадкового майна, або вимоги кредиторів. Простою мовою, спадкоємці можуть звернутися до будь-якого нотаріуса на території України, підконтрольній українській владі, із заявою про прийняття спадщини.

Для того, щоб звертатись до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, як мінімум необхідно отримати свідоцтво про смерть спадкодавця. Проте на території АТО призупинено проведення державної реєстрації актів цивільного стану, в тому числі й видачу свідоцтв про смерть. Проведення реєстрації актів цивільного стану здійснюється будь-яким відділом державної реєстрації актів цивільного стану, що знаходиться за межами окупованої території. Довідки про причину смерті чи інші «документи», видані окупаційною владою, не створюють жодних правових наслідків та не реєструються у відповідних реєстрах. У даній ситуації спадкоємцям слід ініціювати судовий процес для отримання рішення суду про встановлення факту смерті спадкодавця. Рішення суду за результатами розгляду справи не замінює собою свідоцтва про смерть, а є лише підставою для його отримання.

Зважаючи на різноманітність життєвих ситуацій, що трапляються в зоні АТО, парламент постійно адаптує законодавство, в тому числі й у сфері спадкування, до умов життя в окупації. Так, зокрема, 24 лютого 2016 року набрав чинності закон №990-VІІІ про особливості провадження у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України. Згідно з положеннями цього закону, справи про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду. Ухвалене судом рішення підлягає негайному виконанню. Копія судового рішення видається особам, які брали участь у справі, негайно після проголошення такого рішення чи невідкладно надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації народження або смерті особи.