Попри зусилля медиків, функціонерів служб охорони здоров’я, громадських організацій ситуація з небезпечними інфекційними захворюваннями в нашій країні залишає бажати кращого. Її серйозність вимірюється і числом хворих, і кількістю летальних випадків, а головне, тим, що епідемії продовжують поширюватися.

 

Смертельна недуга «полює» на молодих

 

На Прикарпатті смертельна недуга «полює» на молодих. В обласній клінічній лікарні відбулося засідання координаційної ради з питань протидії туберку-льозу та ВІЛ/СНІДу. Особливе занепокоєння у медиків викликає те, що останнім часом епідемія інфекції поширюється переважно статевим шляхом і вражає найбільш працездатних та репродуктивних громадян, серед яких чимало осіб віком від 15 до 24 років. Офіційно, на початок 2016 року, на диспансерному обліку в обласному центрі СНІДу перебувають 892 пацієнти — 833 дорослих і 59 дітей. «Потрібно максимально активізувати просвітницьку роботу: готувати в засоби масової інформації матеріали на тему поширення ВІЛ/СНІДу, спілкуватися з тими людьми, які входять до груп ризику, йти до дітей в школи, училища, університети», — наголошував заступник голови ОДА Ігор Пасічняк. Погодившись із думкою головного лікаря обласної клінічної інфекційної лікарні Романа Остяка про те, що питання поширення хвороби вже давно перейшло до розряду соціальної, а не лише медичної проблематики, управлінець закликав долучитися до просвітницької та профілактичної роботи спеціалістів департаментів освіти і науки, соціальної політики, управління молоді та спорту. Директор департаменту охорони здоров’я Мирон Матейко в свою чергу акцентував увагу на покращенні обстеження на ВІЛ/СНІД, створенні кабінетів «Довіра», посиленні диспансерного контролю ВІЛ-інфікованих.


До слова, депутати постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, розглянувши лист Івано-Франківського обласного військового комісаріату, доручили департаментам охорони здоров’я та фінансів ОДА вишукати кошти в сумі 120 тисяч гривень для обстеження призовників на ВІЛ/ СНІД та гепатити «В», «С». За словами головного лікаря обласної клінічної інфекційної лікарні Романа Остяка, такого фінансування буде достатньо для проведення експрес-обстеження (для повного спектру досліджень необхідно 952 тисячі гривень). Позатим призов на строкову службу вже розпочався. Днями відбулись перші проводи 94 юнаків з Івано-Франківська. А загалом з області мають призвати 504 особи, ще понад три тисячі прикарпатців планують поповнити армію контрактників.

Галина БРУХАЛЬ.

Івано-Франківська область.

Недостатній контроль, серйозна ситуація

 

В усіх протитуберкульозних медичних закладах столиці не до-тримують заходів інфекційного контролю, а також охорони праці, в тому числі щодо забезпечення працівників засобами індивідуального захисту (респіратори, маски) та дезінфекційними засобами. Про це йдеться у відповіді Держсанепідемслужби м. Києва на депутатське звернення депутата Київради, секретаря постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціального захисту Юлії Лобан. У документі також повідомляється, що невирішеним залишається питання облаштування палат для хворих на мультирезистентні форми туберкульозу. У Держсанепідемслужбі констатують, що стан матеріально-технічного забезпечення протитуберкульозних закладів Києва залишається незадовільним.


Юлія Лобан відзначила у Facebook, що на засіданні постійної робочої групи з боротьби та протидії туберкульозу було обговорено питання інфекційного контролю.


«Представники від департаменту охорони здоров’я КМДА та територіального медичного об’єднання «Фтизіатрія» запевняли про повну забезпеченість засобами захисту та виконання вимог МОЗ. Знову ми маємо той випадок, коли інформація від КМДА та інших органів відрізняється», — підкреслила депутат.


Тим часом у Києві склалася загрозлива ситуація із захворюваністю на туберкульоз. За офіційними даними, станом на 1 січня 2016 року на обліку перебувають 13144 особи, з яких 1800 мають активну форму туберкульозу.

Вл. інф.