Працівники ВАТ «Харківський тракторний завод» вийшли на пікет у зв’язку із зупинкою підприємства. На площі перед заводом зібралися сто осіб.

 


Робітники славетного заводу, продукцію якого колись поставляли на всі континенти світу, вимагають від Президента зупинити остаточний розвал підприємства. Люди вийшли на мітинг з державними прапорами і плакатами «Президенте, врятуй ХТЗ!», «Порошенко, зупини рейдерів!», «Рейдерів у погонах під суд!», мабуть, сподіваючись, що влада почує голос робітників й інженерів і зупинить нібито законний процес знищення фактично останнього підприємства сільгоспмашинобудування регіону.


Нині на підприємстві тривають збори кредиторів, метою яких є початок процедури санації — комплексу заходів, спрямованих на запобігання банкрутства.


За інформацією прес-служби заводу, представники Спеціалізованої державної податкової інспекції з обслуговування великих платників у Харкові брати участь у зборах відмовилися. Водночас Спеціалізована державна податкова інспекція є одним із найбільших кредиторів ХТЗ. Саме вимоги податкової стали однією з першопричин, через які на сьогодні діяльність заводу повністю заблоковано через кримінальні провадження, зупинено виробничий цикл, підприємство позбавлене можливості виконувати свої зобов’язання перед кредиторами.


Ще донедавна Харківський тракторний стабільно працював з прибутком, випускаючи майже дві тисячі тракторів на рік. Показники невисокі як для такого гіганта. Але тепер перспективи його подальшого існування й зовсім зникли. Усіх співробітників відправлено у відпустку, затримка з виплати зарплати 2,5 тисячі осіб сягає трьох місяців.


Раніше в СБУ заявили про спробу нового гендиректора заводу демонтувати й вивезти до Росії обладнання ливарних цехів. За інформацією силовиків, реалізація планів власників із РФ призвела б до повного припинення діяльності ХТЗ, на якому планувалося розміщення замовлення Міноборони. У СБУ таку діяльність назвали диверсійною й оголосили керівника підприємства в розшук.


На ці підозри на заводі відповіли, що ХТЗ перебуває в приватній власності, не внесений до переліку підприємств, що мають стратегічне значення для держави, і не виконує оборонні замовлення, тому у своїй бізнес-діяльності керується винятково інтересами своїх акціонерів.


Керівництво заводу має намір ініціювати створення спеціальної слідчої комісії Верховної Ради, щоб з’ясувати, чому завод опинився під таким силовим пресом, і звернутися до суду за фактом публічних обвинувачень на адресу гендиректора.

Харків.


Фото інформагентства «Міський дозор».