Підвищення тарифів зробило тему енергозбереження актуальною як ніколи. Згідно з дослідженнями фахівців, 9 із 10 українців намагаються впроваджувати у своєму побуті ті чи інші енергозберігаючі заходи, адже це реальний спосіб заощадити на чималих комунальних платежах. Водночас далеко не всі ще знають, які енергозберігаючі кроки задля власного комфорту та економії варто зробити насамперед, і, що найцікавіше, виявляється, їх можна зробити за фінансової підтримки держави. Докладніше про це — Анна ШУМЕЙКО, експерт Національного екологічного центру України (на знімку).

 

 

Кілька кроків до успіху


Першим кроком до будь-якого заходу з енергозбереження має бути встановлення лічильників. Щонайменше 40 відсотків українських сімей досі не мають власних лічильників тепла, газу, води, електроенергії. Ці родини продовжують сплачувати суми певних нібито «середніх» загальнобудинкових витрат. Хоча варто встановити лічильник — і сума у платіжці може істотно зменшитися, що на власному досвіді вже помітили багато домогосподарств.


Лічильник електроенергії, води та газу можна встановити у своїй квартирі чи приватному будинку зазвичай без великих проблем. Це дасть змогу платити виключно за фактично спожиту кількість енергоресурсів, не переплачуючи за втрати в мережах або за будь-які інші надбавки. А от тепловий лічильник через низку технічних та фінансово обтяжуючих питань найчастіше встановлюється на рівні будинку, а не квартири. Це означає, що його обладнання має відбуватися спільними зусиллями, і найпростіше це зробити, якщо в багатоповерховому будинку створюється ОСББ — об’єднання співвласників багатоквартирних будинків.


Встановивши лічильник, ви знатимете, скільки споживає ваш будинок. А от регулювати саме споживання тепла можна завдяки спеціальним системам регуляції — індивідуальним тепловим пунктам та терморегуляторам, що встановлюються на батареї (на знімку).

 


Якщо ви вже створили ОСББ, то одним із бажаних, хоча й не очевидних, кроків є енергоаудит — комплексна перевірка технічного стану будівлі із залученням спеціалістів (енергоаудиторських компаній). Вони допоможуть виявити, що саме слід полагодити у всьому будинку, щоб подальші витрати коштів та зусиль не були марні. Окрім того, представники груп міжнародної підтримки України, такі як ІFC, проводять безплатні консультації для ОСББ. Вони можуть виїхати на місце та зробити попередні розрахунки найбільш ефективних заходів, що їх можна впровадити в будинку. Встановлення енергоефективних сучасних вікон — другий крок за пріоритетністю після лічильника та системи регуляції — із щонайменше двокамерним склопакетом, дасть змогу відчутно знизити рівень втрат тепла в будівлі.


Далі переходимо до якісної термоізоляції усього фасаду будинку. Товщина ізоляції має бути не менш як 10 сантиметрів, і утеплювати в такий спосіб потрібно весь будинок, адже латкове утеплення окремих квартир не дасть бажаного результату, може навіть нашкодити будинку. Це вимагатиме об’єднання зусиль всіх мешканців будинку, але ж у нас ще все літо попереду! Така термомодернізація зекономить до 40 відсотків витрат на тепло, і, звісно, зробить ваші зими значно комфортнішими.


Крім того, варто пам’ятати, що в багатоповерхових будинках через під’їзд та сходові майданчики втрачається чимало тепла. І все через неякісні вхідні двері, неутеплений дах, старі неефективні вікна, тонкі внутрішні стіни. Тому треба подбати і про цей спільний простір, який аж ніяк не є «нічийним», адже витрати енергії в під’їздах рівномірно розподіляються між усіма власниками квартир.


Бентежне питання: де взяти фінанси?


Особливо для цілого будинку на досить недешеві заходи з енергозбереження? Одна з можливостей — державна програма підтримки населення під назвою «Теплі кредити», що діє вже понад рік і націлена на впровадження різноманітних енергоефективних заходів у житловому секторі: від установки лічильника, нових вікон, утеплення будинку до придбання сонячних колекторів. Програмою вже скористалися десятки тисяч родин по всій Україні, і вона діятиме принаймні до кінця року.


Щоб отримати гроші, треба звернутися до одного з банків-учасників, взяти кредит на придбання енергозберігаючого обладнання чи матеріалів і, надавши підтверджуючі документи, держава відшкодує від 30 до 70 відсотків тіла кредиту: чи то ви фізична особа (30 відсотків відшкодування), чи то ОСББ (40), чи субсидіант (70). До того ж у багатьох областях, районах та містах діють додаткові місцеві програми підтримки, що допомагають якомога швидше розрахуватися з «Теплими кредитами». Наприклад, у Києві діє програма 70/30: 70 відсотків коштів дає міська адміністрація, а 30 — збирають співвласники.


Отож не варто чекати опалювального сезону чи кінця року, щоб скористатися державною програмою. Є ймовірність, що тоді вам доведеться зачекати ще кілька місяців, поки програму перезатвердять у новому році, і лише потім зможете отримати відшкодування від держави. Це може сильно вдарити по гаманцю, враховуючи високі банківські відсотки за кредитом.


Альтернатива? Є!


Якщо ж ви не довіряєте державним банкам чи програмам — не біда. Паралельно з державними «Теплими кредитами» почала діяти також інша схожа програма — ІQ Energy. Суть така сама: енергоефективний кредит і відшкодування тіла кредиту, але вже через приватні банки та за рахунок коштів міжнародних донорських організацій.


Зрозуміло, що не кожен українець захоче взяти кредит, навіть якби він надавався під державні гарантії. Банківські ставки залишаються високими, а затримки з виплатами державної підтримки хоча й нечасті, але ймовірні.

Тому нині на рівні уряду йде робота над створенням Фонду енергоефективності, який має функціонувати за найкращими принципами та практиками західних країн. Такий фонд мав би забезпечити довгострокове фінансування заходів з енергоефективності населенню, забезпечити можливість українців обирати: отримати фінансову допомогу від держави через банківський кредит чи обійтися без кредиту. Хоча фонд ще не запрацює цього року, його вплив на модернізацію житлового сектору країни може бути чималий.


А поки готуються нові механізми підтримки, маємо почати готувати сани до холодної та недешевої зими вже нині.

 


Фото надано Національним екологічним центром України.