Погоджувальна рада 

Після емоційних виступів представників фракцій, котрі вважають себе опозиційними, Голова Верховної Ради Андрій Парубій нагадав рекомендації місії Європарламенту — зробити Погоджувальну раду непублічною. За його словами, європейські колеги називають нашу погоджувальну раду «голівудом», бо вона часто спрямована не на вирішення питань, а перетворюється на короткі брифінги лідерів фракцій. Проте глава парламенту запевнив, що робота Погоджувальної ради і надалі буде відкритою.

До завершення нинішньої парламентської сесії залишилося три пленарні тижні. До порядку денного парламенту нинішнього пленарного тижня включено понад 160 проектів законів у різних сферах — економічній, соціальній, безпековій. Втім розпочалася Погоджувальна рада лідерів депутатських фракцій і груп та голів парламентських комітетів не з обговорення запланованих законопроектів, а з найболючішого для більшості рядових громадян питання — зростання тарифів. Багато промовців наголошували на тому, що збільшені вдвічі тарифи на опалення, гарячу воду та газ стануть не підйомними не лише для незаможних, а і для представників так званого середнього класу, а система субсидій не розв’язує проблему і не стимулює до енергозаощадження. Адже, як ішлося на Погоджувальній раді, за двокімнатну квартиру доведеться сплатити понад дві з половиною тисячі гривень, за трикімнатну — понад чотири тисячі гривень на місяць.

За опалення двокімнатної квартири — 1500 гривень, трикімнатної — 2100?

Лідер депутатської фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко заявив, що порядок денний парламенту на нинішній пленарний тиждень не відповідає очікуванням суспільства. За його словами, людей сьогодні турбують насамперед економічні питання — проблема безробіття та робочих місць, а також високі тарифи і ціни, парламент не може стояти осторонь проблеми з підняттям тарифів. Ю. Бойко стверджував, що за трикімнатну квартиру людина буде змушена сплачувати 4100 гривень, з яких дві тисячі гривень — за опалення. Опозиційний блок, за словами Ю. Бойка, також пропонуватиме програму розвитку економіки, створення нових робочих місць. 

Голова Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк (фракція Радикальної партії) додав, що за опалення двокімнатної квартири доведеться сплачувати 1500 або й більше гривень, тоді як середня пенсія в Україні становить 1700 гривень. Водночас система субсидій, на його погляд, лише консервує бідність і енергозалежність, а не вирішує проблеми. При цьому депутат звернув увагу на те, що в наших квартирах споживання енергоносіїв на 60—80% більше, ніж у європейських, а газу на опалення квартири йде у 2—2,5 разу більше, ніж у країнах Європи. За прогнозними розрахунками, субсидії наступного року можуть сягнути 80 мільярдів гривень. Тоді як в модернізацію уряд вкладає менше одного мільярда гривень, — зазначив В. Галасюк. Радикали також продовжують вимагати створення у парламенті ТСК щодо офшорів та розпочинають збір підписів за зміни до Конституції щодо повноважень Нацбанку — щоб Нацбанк відповідав за фінансову політику та безробіття.

Співголова депутатської групи «Відродження» Віктор Бондар також стверджував, що порядок денний не вирішує нагальні проблеми людей — соціальні, які стосуються промисловості та інших питань, які турбують громадян. Депутат висловив думку, що тривають експерименти над громадянами України з боку різних інституцій —- уряду, парламенту, МВФ, який нав’язує нам свої умови заради кредитів. На його погляд, змінювати клімат у країні можна тільки через зменшення податкового тиску, виведення бізнесу із тіні, створення прозорих умов для інвесторів.

Олесь Довгий (ДГ «Воля Народу») заявив: «Настав час відійти від латання дірок та пожежогасіння до злагодженої роботи парламенту та уряду і затвердження стратегії розвитку держави». За його словами, економічний блок уряду повинен повернутися обличчям до захисту українського виробника та бізнесу, створення нових робочих місць, залучення інвесторів.

«Погоджувальна рада перетворюється на фарс, — заявила лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко. — Тут усі за народ, а водночас щодня життя людей стає все гіршим, а рішення приймаються не тут».

Лідер «Батьківщини» стверджувала, що 7 червня засідання НКРЕ було абсолютно незаконним, і заявила, що рішення про зростання вдвічі тарифів на опалення та гарячу воду фракція оскаржить у суді. А також звернула увагу на те, що у ціні на газ для населення понад 50% становлять податки, тоді як у Великобританії такі податки становлять трохи більше 4%. Серед інших вимог фракції «Батьківщина»: ухвалення законопроектів про спрямування на потреби населення газу вітчизняного видобутку, про прозорість формування тарифів і законопроект про нормативи споживання води, газу в помешканнях, де не встановлено лічильники. Фракція також наполягає на зниженні рентної плати для державної газовидобувної компанії «Укргазвидобування».

Юлія Тимошенко попросила Голову Верховної Ради поставити на погоджувальній раді на голосування — про включення до порядку денного парламенту проекту постанови про утворення ТСК з перевірки обґрунтованості підвищених тарифів на житлово-комунальні послуги, який було зареєстровано трьома фракціями ще рік тому, а також законопроекти, які сприятимуть зменшенню тарифів. Проте, коли глава парламенту Андрій Парубій відмовився ставити ці питання на голосування погоджувальної ради, вважаючи, що не можна перетворювати погоджувальну раду на «голівудське шоу», Юлія Тимошенко покинула погоджувальну раду.

Єгор Соболєв (фракція «Самопоміч») підтримав ініціативу про створення у парламенті ТСК у зв’язку з ситуацією на львівському сміттєзвалищі. При цьому він зауважив, що 2% української землі становлять сміттєзвалища, загалом розміром в Чернівецьку область. Депутат запропонував парламенту ухвалити рішення про сортування сміття, участь виробників упаковки в його утилізації, передати місцевим радам право встановлювати тарифи на вивезення і захоронення сміття. Єгор Соболєв також наголосив на потребі завершення люстрації: «Завдання українського парламенту — не просто захистити процес очищення влади, не просто зробити його невідворотнім, а зробити його «про всіх».

Без політичного піару

Україна продовжує жити в паралельних світах — в одному країна дивиться футбол, в другому — триває війна, в третьому — «політичні вурдалаки», — заявив лідер депутатської фракції «Народний фронт» Максим Бурбак. На його думку, через скасування Конституційним Судом закону про люстрацію нині прагнуть повернути режим Януковича. «Нинішній склад Конституційного Суду має піти у відставку, а не шантажувати країну поверненням бандитів Януковича», — стверджував парламентарій. М. Бурбак наголосив, що «Народний фронт» принципово виступає за доведення до цілковитого завершення люстрації. А якщо Конституційний Суд скасує закон про люстрацію, фракція «Народний фронт» одразу внесе на розгляд парламенту інший законопроект, — додав М. Бурбак. При цьому він нагадав, що на розгляді в парламенті вже майже рік перебуває законопроект у авторстві депутатів від «Народного фронту», який передбачає і люстрацію суддів Конституційного Суду. «Народний фронт» також продовжує наполягати на ухваленні законопроекту про конфіскацію півтора мільярда доларів, вкрадених Януковичем, і частину з цих коштів спрямувати на державне оборонне замовлення. Фракція підтримала зміни до Регламенту Верховної Ради щодо реформування парламенту відповідно до рекомендацій місії Європарламенту.

Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Олександр Співаковський (фракція Блоку Петра Порошенка) повідомив, що на середу запланований страйк науковців під Кабміном, бо досі не вирішено питання про фінансування наукової сфери та системи профтехосвіти. І закликав парламент врегулювати ці проблеми. О. Співаковський поінформував, що із майже 160 законопроектів та проектів постанов, які включено до порядку денного парламенту на нинішній пленарний тиждень, — 85 законопроектів стосуються економічних питань, сфер приватизації, нафти, газу, вугілля, землі. Законопроектів із питань державного будівництва — 13, соціальних питань — 13, питань правоохоронної діяльності — 12, питань діяльності парламенту — 8, з питань освіти і науки — 8, ратифікації міжнародних угод — 7, з питань державної безпеки і оборони — 5, з питань судоустрою — 4, з питань культури і мистецтва — 4, охорони здоров’я — 1. На думку депутата, парламент не спроможний розглянути за тиждень більше 40 законопроектів, тому він запропонував розробити квотний принцип розгляду законопроектів.

Голова Комітету з питань національної безпеки та оборони Сергій Пашинський (фракція «Народний фронт») вкотре закликав ухвалити закон про спецконфіскацію, який дасть змогу повернути до держбюджету кошти, вкрадені Януковичем. За словами С. Пашинського, тільки в «Ощадбанку» — 40 мільярдів гривень, з яких 30 мільярдів уряд може направити на потреби оборони, а 10 мільярдів — на соціальний захист.

«Верховна Рада, Президент та уряд повинні бути єдині», — наголосив, своєю чергою, перший віце-прем’єр України Степан Кубів. Урядовець подякував парламенту за роботу минулого пленарного тижня, закликавши протягом наступних двох пленарних тижнів «закрити всі реформи». С. Кубів повідомив, що в Мінекономрозвитку вже прийнято рішення, що всі запити народних депутатів до міністерства будуть публікуватися на його офіційному сайті, що посилить відповідальність уряду і парламенту. Окрім того, підкреслив С. Кубів, уряд бачить пріоритетом посилення обороноздатності країни і наполягає на негайному голосуванні законопроекту про спецконфіскацію коштів Януковича і спрямуванні їх на потреби оборони.

На голосування виносити узгоджені рішення

Цього тижня відбудеться візит до України місії Європарламенту на чолі з Петом Коксом, яка розробила рекомендації щодо реформи українського парламенту, — повідомив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій. Він наголосив, що парламент має продемонструвати свою здатність до реформування. У вівторок планується проголосувати за включення до порядку денного питання щодо реформи парламенту, а в четвер це питання може бути розглянуте за присутності представників Європарламенту Пета Кокса та Андрея Пленковича, зазначив Андрій Парубій. Після ухвалення реформи парламенту, відзначив глава парламенту, роль комітетів стане значно вагомішою. І буде запроваджено новий орган — Раду комітетів.

Питання про призначення нового складу ЦВК може бути розглянуто в четвер, 16 червня, — повідомив глава парламенту. Проте, на його погляд, недоцільно виносити його на голосування сесійної зали, якщо не буде узгодженого рішення. А. Парубій запропонував максимально узгодити цей процес на майданчику профільного парламентського комітету і закликав усі фракції до участі в обговоренні запропонованих Президентом кандидатур до нового складу ЦВК.

А Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко повідомила, що після звернення українського парламенту Франція дещо змінила свою позицію щодо санкцій до Росії і закликала посилити роботу задля збереження міжнародних санкцій стосовно держави-агресора.

 

 

Вікторія Пташник, Вікторія Сюмар, Людмила Денісова.

 

 

Артур Герасимов, Віктор Галасюк, Віктор Бондар, Олесь Довгий, Дмитро Андрієвський, Сергій Власенко.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.