Одразу три прийняті на попередній сесії рішення були скасовані депутатами міської ради під час вівторкового засідання. Це ті рішення, якими легітимізувалися заява про відставку секретаря міськради Оксани Деркач, демонтаж постаменту, на якому стояв повалений пам’ятник Леніну, та встановлення виготовленого за народні кошти пам’ятника гетьману Івану Мазепі. Нагадаємо, що всі вони були ухвалені на сповненій емоціями сесії 22 лютого. Тоді в сесійній залі було чимало представників місцевого Євромайдану та його самооборони, котрі понад вісім годин (!) не випускали звідти міського голову Олександра Мамая (про ті перипетії «Голос України» вже повідомляв). Таку поведінку політичних опонентів очільник міста й більшість депутатів, які репрезентують близьку до нього фракцію «Совість України», розцінили як тиск на них. А це, мовляв, завадило зробити реальне волевиявлення...

Тож міський голова фактично призупинив дію тих рішень, не підписавши їх. Та остаточно скасували підтримані раніше ухвали тільки з четвертої спроби! Тричі поспіль повпреди згаданої більшості просто не з’являлися на сесію. Причому намагання євромайданівців минулої п’ятниці знову заблокувати міського голову в сесійній залі закінчилося бійкою. За її наслідками заяви до міліції написали і пан Мамай, і його опоненти. До останніх їхні «революційні» настрої повернулися своєрідним бумерангом. У вівторок до зали, де засідали депутати, нечисленні євромайданівці вже не потрапили, оскільки там заздалегідь зайняли місця представники «іншої громадськості», що підтримують міського голову. Чоловіки міцної статури, яких Олександр Мамай назвав «друзями і знайомими депутатів», стояли й під дверима зали та в коридорі, повністю контролюючи ситуацію.

За таких умов кілька опозиційних депутатів узагалі залишили сесію. Тож рішення на ній приймалися одностайно. За їх наслідками Оксана Деркач, яка донедавна очолювала міську організацію Партії регіонів, продовжує виконувати обов’язки секретаря міськради. До питання про постамент пам’ятника Леніну міський голова пообіцяв повернутися після з’ясування обставин повалення бронзового Ілліча правоохоронцями. А долю пам’ятника Івану Мазепі, на думку пана Мамая, треба буде вирішувати після громадських слухань та соціологічних досліджень.

 

Полтава.