Ранкове засідання 15 червня

За різними даними, у російському полоні досі перебувають від 29 до 38 політичних в’язнів. Цими словами Голова Верховної Ради Андрій Парубій відкрив ранкове пленарне засідання. Він нагадав, що серед них: Микола Карпюк, Станіслав Клих, Олександр Кольченко, Олег Сенцов. «Ми не повинні забувати їхні імена, і важливо, що їхні очі дивляться на народних депутатів з плаката, що висить у сесійній залі. Крок за кроком ми повинні йти до того, щоб усі вони були визволені», — наголосив глава парламенту і додав, що два  заручники — Юрій Солошенко  та Геннадій Афанасьєв — понад два роки перебували у в’язниці за сфабрикованою справою.

А. Парубій відзначив зусилля української сторони, зокрема, Президента і всієї команди, яка працювала над тим, щоб наші побратими змогли повернутися в Україну до своїх сімей.

Головуючий повідомив також, що у роботі Верховної Ради беруть участь представники парламенту Королівства Нідерландів на чолі з президентом Сенату. «Ми щойно мали важливу зустріч, говорили про те, як багато спільного, і домовилися об’єднати наші зусилля над тим, щоб Угоду про асоціацію України з ЄС було підписано. Я розраховую та сподіваюсь на розуміння та підтримку нашої держави», — сказав він. Від імені всього українського парламенту А. Парубій засвідчив готовність до тіснішої співпраці з Нідерландами.

Перейшовши до обговорення питань порядку денного, Верховна Рада розглянула низку ратифікаційних питань. Проте з-поміж шести проектів законів сесія змогла ухвалити лише один «Про ратифікацію Протоколу про внесення поправок до Угоди про створення Українського науково-технологічного центру» (реєстр.№ 0084), та й то далеко не з першої спроби. Суміжний із ним проект постанови «Про започаткування переговорного процесу щодо внесення змін до Угоди про створення Українського науково-технологічного центру 1993 року» (реєстр.№ 0084П) депутати не підтримали. Так само безрезультатними були і декілька спроб повернутися до його розгляду. Варто зауважити, що Опозиційний блок та група «Партія «Відродження» не дали жодного голосу на підтримку проектів.

Зрештою, головуючий заявив, що депутатів для ухвалення законопроектів у сесійній залі бракує, тому сенсу продовжувати засідання немає, і достроково закрив його. Рішення з уже обговорених питань обранці спробують ухвалити наступного пленарного дня.

Власне, тон учорашньому засіданню задав початок пленарного дня. Під час традиційного виголошення заяв представник Опозиційного блоку Дмитро Колєсніков розкритикував діяльність міського голови Львова Андрія Садового, звинувативши його у корупційних схемах, халатності та брехні, і зажадав його переобрання. Така критика на адресу очільника Львова сподобалася не всім. Володимир Парасюк, який обирався за Львівським мажоритарним округом, намагався обстояти честь міського голови у силовий спосіб. Депутатів довелося розбороняти.

Головуючий не дав Д. Колєснікову договорити, зауваживши, що його виступ «сповнений російської пропаганди». «Завершити я вам не дам. Колеги, ви знаходитеся в українському парламенті. Коли ви займаєтеся антиукраїнською пропагандою — балотуйтеся до парламенту Російської Федерації, ідіть і там висловлюйтесь. Хто хоче слухати російську пропаганду, має можливість слухати, увімкнувши телеканал «Росія». Український парламент — для захисту українських інтересів, а не інтересів держави-окупанта. Тому я дуже вас прошу, у своїх висловлюваннях поважайте інших депутатів, які є в залі, і поважайте Україну. Я дуже вас прошу, не провокуйте протистоянь у залі», — заявив А. Парубій.

Із днем народження цього дня вітали Віктора Балогу, Валерія Карпунцова, Олександра Нечаєва та Дмитра Святаша.

 

 

Фракція політичної партії «Опозиційний блок».

 

 

Фракція політичної партії «Народний фронт».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.