Вечірнє засідання 14 червня

 

Верховна Рада розглянула поправки до проекту Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», (№3224). Цей документ спрямований на виконання зобов’язань України з лібералізації візового режиму з Європейським Союзом.

Голова Комітету з питань інформатизації та зв’язку Олександр Данченко поінформував, що до другого читання до комітету надійшло 147 пропозицій від суб’єктів законодавчої ініціативи. Однією з ключових новацій законопроекту є запровадження паспорта громадянина України у формі картки з електронним носієм, який містить інформацію про особу, що дозволить звести до мінімуму ймовірність проходження процедури ідентифікації іншою особою. Крім того, це сприятиме підвищенню ефективності заходів національної безпеки в умовах військової агресії, — зауважив доповідач. Розробники законопроекту сподіваються, що функціонування в державі єдиного зразка паспортних документів із високим ступенем захисту зведе до мінімуму можливість їх підробки.

Пропозиції народних депутатів щодо збільшення вартості надання адміністративних послуг профільний комітет пропонував відхилити, визначивши, що граничний рівень вартості адмінпослуг встановлюється на рівні закону, а не підзаконними актами, як сьогодні, щоб таким чином прибрати корупцію. Причому органи місцевого самоврядування можуть звільняти окремі категорії осіб від оплати вартості адміністративних послуг та оформлення обміну документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус.

За результатами голосування законопроект не набрав вдосталь голосів, і його направили на доопрацювання.

За результатами розгляду відхилено і проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення дозвільних процедур у сфері зовнішньоекономічної діяльності» (№ 2498а), який має на меті дерегуляцію. Голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк зазначив, що йдеться про те, щоб скасувати експортні та імпортні ліцензії, натомість залишити ліцензії на оптову торгівлю, на виробництво та інші релевантні ліцензії. Окрім того, пропонувалося скасувати необхідність отримувати ліцензію на оптову торгівлю у випадку, якщо вся імпортована продукція реалізується в роздріб, а також на торгівлю тютюновими та алкогольними виробами, якщо вони імпортуються магазином виключно для продажу у власній мережі, що сприятиме зниженню цін.

Народні депутати включили до порядку денного сесії низку законопроектів, які розглядатимуть на пленарному засіданні у четвер, 16 червня. Серед них і такі, що сприятимуть посиленню соціального захисту військовослужбовців.