Ранкове засідання 17 червня

У рамках традиційної години запитань до уряду у сесійній залі пролунали доповіді міністра соціальної політики Андрія Реви та міністра культури Євгена Нищука.

Андрій Рева торкнувся питання внутрішньо переміщених осіб. За його словами, кількість переселенців з Донбасу та Криму перевищила 1 мільйон 783 тисячі осіб. З них 956 тисяч пенсіонерів, майже 72 тисячі — особи з інвалідністю, 234 тисячі — діти. «Люди, які були вимушені виїхати з місць постійного проживання, зіштовхнулися з численними проблемами —  від пошуку місця проживання та роботи до вирішення питань із влаштування дітей у дитячі садочки та отримання соцвиплат. Забезпечення їхніх прав є пріоритетом у роботі міністерства», — сказав він. 

А. Рева нагадав, що практично вся робота з вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб протягом двох років лежить на їх міністерстві, хоча проблематика, з якою вони мають справу, значно ширша, тож «не випадково було створено спеціальне міністерство з питань внутрішньо переміщених осіб, яке найближчим часом також долучиться до цієї роботи».

За словами міністра, нині до відомства надходять численні звернення у зв’язку з порушенням прав цих громадян на соціальні виплати. «Це пов’язано із законодавчою неврегульованістю питання», — зауважив він.

Так, ще у 2014 році були затверджені рішення щодо взяття на облік переселенців і надання їм за спрощеною процедурою всіх належних соціальних гарантій територіальними органами Пенсійного фонду України. Було забезпечено виплату пенсій за електронними пенсійними справами без обов’язкового надходження паперових документів. Цим спрощеним порядком, повідомив А. Рева, вже скористалися понад 1 мільйон пенсіонерів, і за цей період було виплачено майже 39 мільярдів гривень. Водночас щомісячну адресну допомогу нині отримують майже 220 тисяч сімей. Її вже профінансовано на загальну суму понад 1 мільярд 600 мільйонів гривень.

Але наприкінці 2015 року було внесено зміни до законів про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб та про свободу пересування і вільне місце проживання в Україні, які вимагали приведення нормативно-правових документів Кабінету Міністрів у відповідність з новими законами. «На жаль, ця робота замість передбачуваних трьох місяців тривала шість. Лише 8 червня цього року уряд затвердив дві постанови щодо нових умов реєстрації переселенців та порядку виплати їм необхідних соціальних виплат», — повідомив він.

«Ми чудово розуміємо, що існує побоювання в експертному середовищі, з боку громадських організацій вимушених переселенців стосовно цих порядків. Оскільки є сумний досвід: щойно держава починає щось регулювати, одразу це позначається на правах і свободах громадян. Але хочу запевнити: головною метою прийнятих документів є не створення проблем для внутрішньо переміщених осіб, а регламентування та забезпечення їхніх прав і свобод», — сказав А. Рева.

Міністр також нагадав, що припинення соціальних виплат та пенсій, яке спостерігається нині, — це наслідок рішень, самовільно прийнятих відповідними органами. «І найголовніше, що ні регламенту, ні процедури, ні способів оскаржень цих рішень не існувало. Кожен, що хотів, те й робив. Така практика більше не діятиме. Соціальні виплати не можуть бути зупинені без законних підстав. Кожне таке рішення буде ухвалюватися лише спеціально створеною комісією», — наголосив він.

Таку комісію очолюватиме або заступник міського голови, або заступник голови райдержадміністрації. До її складу входитимуть керівники всіх органів як підпорядкованих, так і зацікавлених. Рішення цієї комісії матимуть обов’язковий характер для всіх.

Крім того, раз на шість місяців відповідальні працівники будуть відвідувати переселенців на дому. Але не з метою з’ясувати, чи справді вони там проживають, а для того, аби з’ясувати потреби і проблеми людей. «Адже вони відірвані від постійних місць проживання, у багатьох із них немає родичів, друзів, знайомих. Ними повинен хтось опікуватися. Звичайно, це робота органів соціального захисту населення. Всі питання, які порушуватимуть переселенці, публічно обговорюватимуться на цих комісіях і ухвалюватимуться публічні рішення», — сказав міністр і запевнив: «Ми уважно слідкуватимемо за інформацією, яка надходитиме з місць, і контролюватимемо, щоб нормативні акти застосовувались як такі, що забезпечують права і свободи громадян».

Голова Комітету Верховної Ради з питань культури та духовності Микола Княжицький, звертаючись до міністра культури Євгена Нищука, порушив питання якості доріг. За його словами, невдовзі відбудеться виїзне засідання комітету в гуцульському селі Криворівня, яке називають «українськими Афінами», де жив Іван Франко, Михайло Грушевський та величезна кількість інших видатних постатей. «Такі місця мали б ставати паломницькими для виховання майбутнього покоління. Але українські школярі у ці місця не доїдуть, бо дороги там просто жахливі, вони практично знищені після повені у 2008 році. Тож провести там жодні заходи неможливо», — зауважив депутат та попросив звернути на це увагу відповідних міністерств. Євген Нищук пообіцяв звернутися до Міністерства інфраструктури, щоб, принаймні, питання доїзду до історичних місць вирішувалися першочергово.

Водночас, торкнувшись питань святкування річниці Конституції та Незалежності України, Євген Нищук наголосив, що міністерство прагне відійти від радянських канонів. «Мені не хочеться навіть вимовляти слово «заходи», бо велика кількість громадських активістів, творчих, креативних людей, підтриманих меценатами, Кабміном, Президентом, пропонують нові підходи. Це високопрофесійного рівня видовища. Ми навіть чуємо оцінку, що це видовища європейського рівня», — сказав міністр та додав, що принциповою є участь у цих програмах молоді.

Так, за словами Є. Нищука, цього року до 25-річчя Незалежності України міністерство має амбітну ідею створення нового оркестру з музикантів, народжених після 1991 року — «Оркестр народжених незалежними».

Утім, відповідями урядовців залишилися задоволені далеко не всі народні депутати. Так, Сергій Власенко («Батьківщина») назвав годину запитань до уряду профанацією, адже відповіді на головне питання — як формуються тарифи на житлово-комунальні послуги — обранці так і не почули.

ДОСЛІВНО

Міністр соціальної політики Андрій Рева: «Хочу запевнити: справжнім переселенцям турбуватися немає чого. Турбуватися повинні лише ті, хто намагається організувати бізнес на біді людей. Мета прийнятих урядом документів полягає у тому, щоб забезпечити всі права і свободи внутрішньо переміщених осіб».

 

 

Олексій Рябчин, Надія Савченко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.