У рамках проекту «Ефективне місцеве самоврядування. Досвід Польщі в Україну» керівники місцевих органів влади з декількох районів Харківщини (об’єднаних громад і місцевих рад, які розглядають можливість об’єднання) протягом тижня вивчали досвід найближчих європейських сусідів із Малопольського та Підкарпатського воєводств.


— Проект спрямований перш за все на стимулювання подальшого процесу об’єднання громад, — повідомила керівник Харківського офісу реформ Діана Баринова. — На зміну свідомості керівників рад, людей, від яких залежить розвиток сільських територій. Його реалізація була б неможлива без особистої участі та підтримки Харківської обласної державної адміністрації й Генерального консульства Республіки Польща в місті Харкові.


За інформацією Діани Баринової, візит харків’ян до Польщі розпочався із зустрічі з Генеральним консулом України в місті Кракові Олегом Мандюком. Під час заходу обговорили процес реалізації реформи місцевого самоврядування в Україні, налагодження співпраці з польськими колегами та реалізацію спільних проектів. Згодом делегація ознайомилася з роботою Малопольського агентства регіонального розвитку, яке, за оцінкою експертів, є найуспішнішим і найефективнішим на території Польщі. Представники самоврядування Харківщини відвідали сільськогосподарську дорадчу службу, розташовану в Кракові.


— Під час зустрічі говорили про проблеми сільських територій України та про шляхи їх розв’язання, — продовжує Д. Баринова. — Пан Ярослав Бомба — директор сільськогосподарської дорадчої служби — підкреслив, що Україна, зокрема Харківщина, мають значний аграрний потенціал, який необхідно вдосконалювати та розвивати. А для цього потрібно навчати і малих фермерів, і сільських голів, і депутатів. Кожна місцева влада Польщі має у складі виконкомів фахівців, які відповідальні за ведення сільського господарства на їхніх територіях і зацікавлені у підвищенні ефективності АПК. Подібний досвід цікавий як для українських аграріїв, так і для представників місцевого самоврядування. 


Керівники органів місцевого самоврядування Харківщини відвідали місто Мисленіце й ознайомилися з досвідом роботи уряду міста. Директор уряду міста й гміни (найменшої адміністративної одиниці Польщі) Мичеслав Кесек розповів головам громад Харківщини про організацію роботи гміни, підходи до розвитку територій і розв’язання повсякденних проблем.


Ще одним місцем зустрічі стало місто Лежайськ. Бургомістр міста пан Іренеуш Стефанськи обирається на цю посаду протягом трьох каденцій. З моменту його приходу до управління бюджет гміни зріс у 10 разів. Це відбувається за рахунок залучення бізнесу та жителів на територію шляхом створення комфортних умов як для життя, так і для здійснення підприємницької діяльності. Велику зацікавленість представників місцевого самоврядування викликали нестандартні підходи уряду міста до питань щодо управління відходами. Вони дададуть змогу не тільки підтримувати чистоту на території міста, а й поповнюють бюджет.


Уряд міст Мисленіце, Лежайськ і гміни Вишнева висловили свою готовність до подальшої співпраці з українськими колегами й зацікавленість у підписанні партнерських угод.

Харків.