Коли почалися бойові дії на сході, частину переселенців прийняла у себе і Чернівецька область. З березня 2014 року сюди постійно прибувають нові сім’ї із Криму та Донбасу. Нині таких людей уже понад 4 тисячі осіб.

Більшість — жінки та діти, зокрема багатодітні родини.

 

«Буквиця» і Ко


Волонтерські групи і громадські організації знімають напруження в суспільстві, допомагають вимушеним переселенцям адаптуватися на новому місці, знайти себе в підприємництві. Втім, дуже важлива не тільки допомога в облаштуванні, а й психологічна підтримка, можливість трохи розслабитися, відпочити. Таку щасливу нагоду для сімей внутрішньо переміщених осіб надала чернівецька громадська організація «Буквиця». За підтримки партнерів екоспільнота «Буквиця» втілює проект «Спільний простір для взаємодії: інтеграція ВПО на екофермі «Буковий Гай».

 


Чисте повітря, атмосфера спокою, місце, де можна пити з джерела, вдихати аромати хвої та гірських цілющих трав, вести господарство. Для городянки Марини Коняк (на знімку) це стало відправною точкою, коли вона вирішила організувати органічну ферму на покинутому хуторі в буковинських Карпатах. Біолог за освітою, активіст-еколог за покликанням, Марина Коняк із Чернівців організувала громадське екологічне об’єднання «Буквиця». Разом із іншими активістами вона займається просвітницькою діяльністю, організацією екологічних заходів, просуванням нової технології сталого домогосподарства.


Овечий сир від сусідів з полонини


«Минулого липня для сімей внутрішньо переміщених осіб ми вирішили влаштувати цікавий захід, поєднавши приємне з корисним. Це була одночасно і праця, і відпочинок. П’ятиденний Карпатський воркшоп «Зелені арт- і фітомайстерні» вирішили провести просто в горах — на хуторі Кошуя біля села Банилів-Підгірний Сторожинецького району. Ми запросили 37 учасників та учасниць із Донецької та Луганської областей і Криму — 15 дітей і 22 дорослих. Сімейний відпочинок на екофермі «Буковий Гай» поєднали з отриманням нових знань, умінь, вражень, творчих пошуків і відкриттів», — розповіла Марина Коняк.


Активісти екоспільноти зробили все можливе і неможливе, щоб сім’ї, які виїхали з рідних домівок і перебувають нині на Прикарпатті, відчули тепло та людську підтримку. А також набули нового досвіду у веденні екологічного господарства. Як доїти козу, розводити черв’яків для отримання гумусу, збирати цілющі рослини, розписувати камінці з гірської річки, робити овечий сир, варити мамалигу... Як облаштувати імпровізований SPA-салон на річці, скиртувати сіно чи сапати бур’яни на неполивному городі. Все це засвоїли учасники та учасниці воркшопу. Команда Марини Коняк разом із громадською організацією «Український Донбас» відкрили гостям хутора справжню Буковину. З представниками організації «Еко-культура» говорили про енергозбереження в побуті та екологію.


Щоб мати фінансову можливість запросити в Карпати на воркшоп кілька сімей із східних регіонів, організація подала заявку на грант і виграла. Донорська допомога від фонду «Відродження» забезпечила харчування, придбання наметів, облаштування вуличної печі, транспортні та організаційні витрати.


З літа 2015 року команда Марини Коняк на хуторі Кошуя проводить практичні семінари з екологічного стилю життя. Місцеві жителі сусіднього села Банилів-Підгірний підтримали ідею. У них своя вигода: це допомагає оживити хутір, на якому з двох десятків будинків залишилося тільки дві будови. Поки що у селі працювати ніде. Основний заробіток місцевих мешканців — лісопилки, їх тут шість на невеликий Банилів-Підгірний. Для сіл, де традиційним видом бізнесу є лісозаготівля, напрям зеленого туризму та органічного землеробства дає нову сферу розвитку.


Будинок потрібен не тільки хоббітам


Сім’я Марини Мелешко вирішила поїхати з Маріуполя після обстрілу мікрорайону Східний узимку 2014-го. А незабаром після переїзду до Чернівців чоловіку надійшла повістка про мобілізацію до ЗСУ, він пішов служити. У Карпати Марина приїхала з сином — молодшим школярем. «Молюся кожен день, щоб у чоловіка і у нас усе було добре. Дуже чекаємо на його повернення», — розповідає Марина. Коли вони з сином підшукували для розпису річковий камінчик, підсвідомо обрали те, чого нині потребує більшість земляків, — дім. Після розпису вийшов прекрасний будиночок хоббіта з «Володаря кілець».


Творчі здібності Марини виявилися дуже яскраво і з часом розвинулися. Нині жінка — успішний підприємець, займається улюбленою справою. Її роботи — сувеніри, прикраси з бісеру, мило ручної роботи — успішно продаються в магазинчику хенд-мейду в Чернівцях.


Синьоока, рудоволоса Катя Охременко — молода мама, приїхала на карпатський воркшоп із маленькими дітками. Двоє синів — молодші школярі, а донька ще немовля. Це дуже активна, налаштована на нове життя сім’я.

Розповідають, що тато знайшов роботу майже відразу, не відмовлявся від пропозицій почати з малого. А Катерина згодом захопилася кондитерською справою. Сьогодні вона робить прекрасну продукцію за індивідуальними замовленнями, клієнти знаходять її через Інтернет. Сторінки в соціальній мережі допомагають Катерині ділитися з друзями новими кулінарними успіхами. З улюблених рецептів — ніжні бісквітно-кремові торти зі свіжим фруктовим смаком, різноманітні кекси з ягідною начинкою.


Родина Ганни Півкіної виїхала зі Слов’янська у 2014-му. В одному із сіл Буковини багатодітній родині виділили будинок. Діти ходять до місцевої школи, займаються творчістю. У Карпати на ферму приїхали всією веселою командою. В родині 5 дівчаток і один козак років дванадцяти. Дивовижні картини, створені на каменях, дівчатка подарували знімальній групі Чернівецького телеканалу. Телевізійники приїжджали подивитися, як відпочиває галаслива компанія на далекому хуторі.


Насправді відпочивати було ніколи. Кожен день був розписаний організаторами по хвилинах. Навчилися ставити намети, косити траву, розкладати вечірнє багаття, доглядати за козою. Минулого літа в господарстві з’явилася молода коза з козенятами, і новоявлені хуторяни тільки вчилися доїти. А нині на хуторі Кошуя вже 11 кіз. Можливо, на наступному воркшопі гості вже опановуватимуть сироваріння!


А тим часом Ганна брала участь у конкурсі міні-бізнес-проектів й успішно захистила грантову заявку. На виділені гроші купили дві машинки, і тепер у домашній майстерні шиють вишиванки. Діти допомагають.


Підтримка і тепле ставлення чернівецьких активістів допомогли об’єднатися і самим східнякам. Нині, як кажуть місцеві активісти, більшість сімей внутрішньо переміщених осіб обжилася на новому місці, багато хто планує залишитися на Буковині. Започатковують власний бізнес, вливаються в місцеві громади, беруть участь у багатьох культурних, екологічних заходах. При цьому активно долучаються до волонтерських ініціатив, допомагаючи іншим сім’ям ВПО. До речі, чернівецькі недержавні організації знову планують поїздку до Карпат, цього разу до них приєднається село Мигове Вижницького району.

 

Контакти:


Громадське екологічне об’єднання «Буквиця» Марина Коняк 


тел. 067 373 0113; bukvіtsa@yandex.ru


https://www.facebook.com/


bukvіtsaproject


https://www.facebook.com/


marіnіka777


Вікторія МАРЧЕНКО (за матеріалами Донецького прес-клубу).

 

Родини переселенців стали учасниками воркшопу в Карпатах.


Фото надані автором.